Orden Institutu za fiziku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Institut za fiziku u Beogradu Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Orden se dodeljuje Institutu za izuzetne zasluge, povodom 50 godina uspešnog naučno-istraživačkog rada.

Izvor: Nikola Božiæ

Subota, 08.12.2012.

13:08

Default images

Tim povodom smo od zamenika direktora ovog Instituta, dr Aleksandra Bogojevića, uzeli kratku izjavu, nakon otvaranja XI Konferencije polaznika programa Istraživačke stanice Petnica „Korak u nauku“.

Sretenjski orden se dodeljuje za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Počastvovani smo ukazom Predsednika republike kojim je Institutu za fiziku ove godine dodeljeno jedno od najviših priznanja naše zemlje.“ – objašnjava dr Bogojević.

Institut za fiziku u Beogradu (Institute of Physics Belgrade - IPB) je jedna od vodećih naučno-istraživačkih institucija, kako u Srbiji tako i u regionu. Po broju objavljenih naučnih radova i njihovom impakt faktoru, Institut se nalazi u samom vrhu nauke u Srbiji. Po načinu rada, običajima i specifičnom duhu posebnosti odavno je postao evropska ustanova. Po ljudskom i infrastrukturnom kapacitetu, on je pokretač tehnoloških unapređenja. Institut za fiziku je 2011. godine proslavio zlatni jubilej - pedeset godina rada. Ova kuća nauke je rođena daleke 1961. - iste godine kada je Jurij Gagarin obavio prvi let u svemir, a Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Na pitanja na koji način misli da se Institut za fiziku istakao ispred drugih naučnih institucija Aleksandar Bogojević odgovara: „Institut za fiziku, ova naša kuća nauke, je tokom pedeset godina svog postojanja, svojim je načinom rada, običajima i specifičnim duhom posebnosti izrasla u prepoznatljivu evropsku ustanovu kojom se naša zemlja može ponositi.

Institut za fiziku snagu i motivaciju za rad crpi iz uverenja da širenje znanja u fizičkim naukama predstavlja jednu od najmoćnijih transformišućih sila u društvu. Taj spoznajni proces utiče na sve nas: kroz snagu novogenerisanih ideja; kroz otkrivenu lepotu i raznolikost Univerzuma koji nas okružuje; kroz njen kapacitet da nas inspiriše i motiviše da dalje ispitujemo granice ljudske kreativnosti; kroz novonastale tehnologije koje stvaraju oruđa kojima menjamo svet.
foto: Institut za fiziku
„Institut predvodi naučni sektor Srbije po kvalitetu svojih istraživača, po opremljenosti svojih laboratorija, po uspešnoj međunarodnoj saradnji, po broju i kvalitetu objavljenih naučnih radova. Četiri laboratorije ove kuće su prepoznate kao EU centri izvrsnosti, dve kao nacionalni centri izuzetnih vrednosti. Institut je fokalna tačka povratka naših vrhunskih stručnjaka iz dijaspore, i institucija koja privlači i zapošljava najbolje studente iz šire oblasti fizičkih nauka i njima pridruženih tehnologija.“ – nastavlja gospodin Bogojević, zamenik direktora.

U ovom razgovoru, okružen sa mnogo petničkih polaznika, on dodaje da je ovo priznanje i za celokupnu naučnu zajednicu. „Institut za fiziku decenijama gradi jasno prepoznatljivi identitet ambiciozne institucije koja predano radi na tome da postane vrhunska. Sretenjski orden predstavlja izuzetno priznanje svim našim istraživačima i važan podsticaj da istrajemo u ovom dugotrajnom, napornom, i veoma uzbudljivom procesu.“ – kaže Aleksandar Bogojević.

Sa dvadesetak aktivnih FP7 projekata i intenzivnom naučnom saradnjom sa međunarodnim naučnim centrima kao što jeCERN, Institut predvodi učešće Srbije u međunarodnim kolaboracijama i projektima, posebno onim u okviru evropskog istraživačkog prostora. Četiri istraživačke jedinice ove institucije su priznate kao EU centri izvrsnosti, a dve kao Nacionalni centri izvrsnosti. Projekti Instituta su konzistentno visoko ocenjeni. Institut aktivno radi na privlačenju i obuci najboljih studenata iz oblasti fizičkih nauka i pridruženih tehnologija. Dve trećine svih stipendista ministarstva iz ovih oblasti se zapošljava na Institutu za fiziku. Istovremeno, Institut za fiziku je izrastao u nacionalnu fokalnu tačku povratka i zapošljavanja najboljih stručnjaka iz dijaspore. Ova institucija želi da bude prepoznata kao institucija mladih.

Sretenjski orden ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Na kraju razgovora profesor Bogojević zaključuje: „Verujemo da nauka i tehnologija kod nas ne treba da se rade zato što svi drugi to rade, da vrhunsko obrazovanje nije luksuz. Verujemo da ove oblasti mogu da postanu istinski pokretači šireg društvenog i ekonomskog boljitka naše domovine. Verujemo da imamo snage da istrajemo na ovom putu, i da nismo sami. Prošle godine je Sretenjski orden dodeljen Istraživačkoj stanici Petnica, ove godine Institutu za fiziku. Čast nam je biti u ovakvom društvu. Teško je oteti se utisku da raste broj pojedinaca i institucija u našoj zemlji koji veruju u njenu budućnost. Veća podrška od ovoga nam nije potrebna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: