Gole grudi u objektivu taksiste voajera

Svi smo čuli da je Berlin bastion liberalizma, ali nova izložba u Galeriji Kazablanka iznenadila nas je otvorenošću uma nekih njegovih žiteljki.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

17:28

Default images

Izložba predstavlja radove 67-godišnjeg taksiste koji je fotografisao putnice u toplesu na zadnjem sedištu auta i napravio serijal prikladnog naziva "Flash Berlin 0.1".

Taksista/voajer/fotograf kome sigurno mnogi muškarci zavide zove se Hans-Jirgen Vaclavek; za sebe kaže da je umetnik i da „ume sa damama” pa je svoj taksi bez problema pretvorio u studio na točkovima, slikajući nage grudi kad god bi mu se ukazala prilika.

„Sve je počelo kad sam povezao jednu od stalnih mušterija koja mi se poverila da misli da je trudna”, piše Vaclav u katalogu izložbe. „’Grudi su mi nabrekle’, kazala je i podigla majicu da mi ih pokaže”. Nakon ovog ničim izazvanog „slikanja”, u Hans-Jirgenovoj glavi rodila se ideja i tako je nastao jedan od najuvrnutijih umetničkih projekata.

Taksista je sledeće dve godine svog života posvetio slikanju putnica-dobrovoljki a broj onih koje su bile spremne da se razgolite je veća nego šo biste očekivali.

Vaclavek je uspeo da ubedi 40 obdarenih žena da učestvuju u njegovom projektu. Klara Held, jedna od modela, kazala je za Berliner Zeitung da ju je taksista ubedio za minut. „Harizmatičan je”, glasilo je njeno objašnjenje.

Vlasnik galerije Kazablanka, Zoltan Labas, kaže da eksponati postavljaju fascinantno pitanje šta je, zapravo, umetnost. „Slike su veoma moćne a detalji su intrigantni. Grudi su uhvaćene bez ‘nameštanja’”, kazao je on za Spiegel Online.

Labas je dodao da žene uglavnom nisu bile pijane, da je većina starija od 30 a u nekim slučajevima čak su i njihovi muževi bili prisutni.

Šta vi mislite? Da li je "Flash Berlin 0.1" umetnost ili čist voajerizam?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: