Danas počinju "Dani budućnosti"

Manifestacija "Dani budućnosti: Robotika" na kojoj će biti predstavljeno više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana, počinje danas u Beogradu i trajaće do 15. oktobra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.09.2012.

09:32

Default images

Posetioci će najnaprednijeg čovekolikog robota, koji je namenjen da pomaže starijim i bolesnim ljudima, moći da vide 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini.

ASIMO prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, pozdravlja čoveka i obraća mu se po imenu, prepoznaje glasovne komande.

Taj najnapredniji čovekoliki robot može da nosi poslužavnik, pleše, šutira loptu, da se penje uz stepenice i ižvršava razne zadatke. Medjutim, njega još nema u prodaji i može se videti jedino na velikim svetskim sajmovima i u japanskoj kompaniji "Honda" koja ga je konstruisala. Do sada je bio predstavljen u oko 30 zemalja.

Doprinos njegovom razvoju dala je Beogradska škola robotike i akademik Miomir Vukobratović, tvorac teorije tačke nula momenta (Zero Moment Point), koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod ASIMO robota.

Na manifestaciji će biti predstavljen i čovekoliki robot NAO koji je namenjen za istraživačke svrhe, a namera je da se u budućnosti razvije kao servisni robot koji će pomagati starijima i deci, i održavati radni prostor i domaćinstva.

Posetioci će moći da vide i prvu protetičku šaku, napravljenu 1963. godine u Institutu "Mihajlo Pupin", razne industrijske, medicinske i druge robote.

Dani budućnosti održaće se na dve lokacije - u Zadužbini Ilije M. Kolarca i galeriji Robne kuće "Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: