Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

11:40

Default images

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.
AP Photo/Marco Hanson
Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera
"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: