Svetski arheolozi u Srbiji

U periodu od 20 - 23. septembra održaće se veliki naučni međunarodni skup Imperialism and Identities at the Edges of the Roman World. Skup organizuju Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, zajedno sa Istraživačkom Stanicom Petnica koja je ujedno i domaćin skupa.

Izvor: N. Božiæ

Četvrtak, 13.09.2012.

19:17

Default images

Cilj konferencije je da približi istraživače širom sveta koji se bave sličnim istraživanjima i temama, a koje su u vezi sa periodom rimske vlasti nad vecim delom Mediterana i zaleđa a fokus konferencije usmeren je na odnose rimske imperijalne vlasti sa lokalnim zajednicama na obodima rimske države. Dolazak na konferenciju je najavilo cak 50 istraživača koji dolaze iz 21 zemlje Evrope, Severne Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Najveći broj istraživača dolazi iz Srbije i Velike Britanije, ali i Francuske, Belgije, Italije, Belorusije, Libana, Australije, Južnoafričke republike i drugih. Pored ostalih, na konferenciji će učestvovati profesor dr Ričard Hingli, direktor Centra za Rimske kulturalne studije i profesora klasične arheologije na prestižnom Darem univerzitetu iz Velike Britanije, profesor dr Džejn Vebster sa Univerziteta u Njukaslu, profesor Niko Rojmans sa Univerziteta u Amsterdamu i još mnogi drugi. Konferencija, pored velikog broja afirmisanih istraživača, okuplja i studente završnih godina i postdiplomskih studija iz Srbije što predstavlja izuzetnu priliku da se studenti što ranije uključe u svet akademaca.

Sem arheologa i istoričara koji su najbrojniji, među učesnicima konferencije nalaze se i istoričari arhitekture, istoričari umetnosti, klasični filolozi i istoričari rimskog prava, što umnogome doprinosi raznovrsnosti priloga na konferenciji. Po brojnosti priloga i broju zemalja iz kojih učesnici dolaze, konferencija Imperialism and Identities at the Edges of the Roman World predstavlja jednu od najvećih konferencija ove vrste u poslednjih trideset godina, što je okolnost koja je izuzetno značajna za Srbiju i istraživače koji rade u Srbiji.

Na ovaj način istraživači iz Srbije imaju priliku da o svojim rezultatima diskutuju sa kolegama iz inostranstva a Srbija se ponovo postavlja na kartu Evrope kao mesto na kome se odvija živa akademska rasprava, zajedno sa ostalim evropskim gradovima.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: