Šta da radite da biste uspele na poslu?

U današnje vreme sve je više uspešnih žena sa zavidnim karijerama. Ali i dalje je teško iskoreniti zastarela razmišljanja poput onog da žene ne treba da se bore za sebe i svoje karijere.

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

08:55

Default images

Žene tada stvari prepuštaju slučaju, ne žele da se guraju i ističu već će se pomiriti sa onim što imaju. Činjenica je da su žene jednako sposobne kao i muškarci da budu ambiciozne, asertivne i proaktivne. Portal InsideOut.hr daje nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da to i postanete, ako već niste.

Donesite odluku o uspehu

Često se događa da nismo načisto s odlukom o tome da li želimo da budemo uspešne. Želele bismo da napredujemo i razvijamo karijeru, ali s druge stane se ne želimo da se takmičimo sa kolegama i da se namećemo. Možda je uzrok tome što smo previše ljubazne ili nemamo dovoljno razvijeno samopouzdanje.

Možda mislimo da nam je potrebno još radnog iskustva i prakse kako bismo napredovale do pozicije koju priželjkujemo, iako smo potpuno sposobne i kvalifikovane za taj položaj.

Kad se radi o uspehu ne smemo biti ambivalentne. Potrebno je da odlučimo da li želimo da napredujemo ili ne i da se izborimo za sebe. Nadmetanje s kolegama ne znači da moramo da igramo igre i budemo podle. Potrebno je samo da pokažemo kako smo dobre u tome što radimo i da skrenemo pažnju i nadređenima na tu činjenicu, a ne da se skrivamo iza kolega koji na kraju mogu da dobiju naše mesto.

Promovišite se

Ako konstantno težimo ka tome da sav posao uradimo savršeno, neće nam ostati dovoljno vremena da svoj savršeni rad prezentujemo i pokažemo koliko smo dobre. U poslu nema mesta za lažnu skromnost.

Bolje da predstavimo svoj rad dok još nije ni završen i prezentujemo dalje korake pa na taj način pokažemo pred šefom kako razmišljamo i koliko smo kreativne. Nije dovoljno samo odraditi posao, već i pričati o tome kako je urađen. Pokazati svoja znanja i veštine, da se vidi da je posao naša zasluga.

Jer na kraju, na testu iz matematike najviše bodova dobijamo za postupak. Rezultat mora biti tačan, ali samo njega smo mogli da prepišemo od bilo koga.

Povežite se i nađite mentora

Ako žena radi u uglavnom muškoj firmi, teško će joj biti da pronađe razumevanje i podršku od svojih kolega kad, na primer, dođe s porodiljskog odsustva. Zato je važno da imamo koleginice koje nam mogu pružiti podršku i savete jer su vrlo verovatno i same to prošle.

Razgovor i tuđa iskustva mogu da nam daju pogled iz druge perspektive i pomognu nam da se lakše nosimo s postojećim problemima. Takođe, dobro je imati vođstvo i pomoć dobrog mentora. Mentora treba pažljivo izabrati da bude neko ko će nas podsticati na rast i razvoj karijere i od koga ćemo puno toga naučiti.

Potrebno je da razvijemo strategiju sopstvenog razvoja u čemu nam itekako može pomoći dobar mentor. Ambicija, snaga i autoritet su pozitivne vrednosti u poslovnom svetu i ne treba od njih bežati, već se potruditi da to postanu i naši kvaliteti.

Ne doživljavajte sve lično

Žene često imaju tendenciju da se svima dopadnu na poslu. Iako je održavanje dobrih međuljudskih odnosa i kolegijalnost važan deo dobre organizacije, potrebno je da budemo autentične i verne sebi. Nekima ćemo se svideti takve kakve jesmo, nekima ne. I to je sasvim u redu.

Budući da se ni u privatnom životu ne možemo dopasti svim ljudima i nisu nam svi prijatelji, tako je i u poslovnom. Potrebno je shvatiti da ponekad s kolegama radimo kao tim, ali ponekad se i nadmećemo s njima. Samim tim osobe koje ne mogu da prihvate poraz teško će moći da nas gledaju i sigurno ćemo im biti krive.

S druge strane, važno je znati prihvatiti povratnu informaciju, bila ona pozitivna ili negativna. Ako smo nešto loše uradile, ne znači da smo zbog toga loši ljudi. Potrebno je prihvatiti kritiku i savete koji uz nju idu i naučiti iz situacije pa biti bolji drugi put.

Čak kada nas neko i kritikuje, važno je iz toga izvući pozitivno i naučiti, a ne vezivati se za kritiku. Nisu svi naučeni kako da daju konstruktivne povratne informacije i to je njihova šteta.

Kad postanemo svesni sebe i svojih kvaliteta na radnom mestu moći ćemo lakše da se postavimo i izborimo za svoje ideje i vrednosti. Umesto da dopuštamo drugima da nam govore kako da nešto radimo i budemo "sledbenice", potrebno je da preuzmemo inicijativu u području u kojem smo dobre i na taj način će naši kvaliteti biti prepoznati i uspeh na dohvat ruke.

Foto: Freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: