Tinejdžeri krivi za zavođenje sveštenika?

Otac Benedikt Grošl (78) tvrdi da su u najvećem broju slučajeva seksualnih prestupa klera krivi tinejdžeri koji u njima uglavnom traže očinske figure.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

19:52

Default images

Grošel uživa veliki ugled među američkim biskupijama, iako se pre 25 godina odmetnuo od glavne struje i osnovao konzervativni katolički red koji je nazvao Franjevačka braća obnove.

Po obrazovanju doktor psihologije, s diplomom Kolumbija univerziteta, Grošel ističe da se u mnogim slučajevima seksualnih presupa radi o osobama starosti od 14, 16 i 18 godina.

"Mnogi mladi u sveštnicima traže očinske figure... i u većini slučajeva radi se o heteroseksualnim odnosima", kazao je Grošel, istakavši da se na seksualne odnose muškaraca i dečaka kroz istoriju nije gledalo kao na zločin.

On je ukazao da su pre 10 do 15 godina građanske tužbe zbog seksualnog zlostavljanja bile retkost, osim za stvarna silovanja ili slučajeve nasilja.

"Niko o tome nije razmišljao na taj način. Osim toga, sklon sam misliti da sveštenici ne bi trebalo da idu u zatvor nakon svog prvog prekršaja, jer im nije bila namera da počine zločin", rekao je Grošel u intervjuu za američki "Nešnal Katolik Registar", koji je preneo "Jutarnji list".

Činjenica da je njegov intervju objavljen u Registeru, i to bez propratnih komentara, vrlo je značajna, s obzirom na to da je ta publikacija povezana s verskim redom Legije Hrista.

Legija se, kako se navodi, svojevremeno našla u središtu jednog od najvećih skandala crkve u SAD, kad je otkriveno da je moćni sveštenik Marsial Masijel godinama zlostavljao svoje podanike. On je najuticajniji katolički sveštenik koji je optužen za seksualno zlostavljanje.

Nadležne institucije u Vatikanu su prošle godine pokrenule 404 postupka protiv sveštenika koji su napastvovali maloletna lica. U godišnjem izveštaju u aktivnostima Vatikana navodi se da je u istom periodu pokrenuto ukupno 599 novih postupaka, od kojih se 440 odnosi na teža krivična dela.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: