Čudesni svet Vladimirovih animiranih buba

U američkom Huffington Post-u objavljen je tekst o crtežima jednog dizajnera iz Srbije koji živi u Finskoj i inspiraciju za stvaranje potpuno izmišljenih životinja nalazi u najružnijim stvorenjima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

13:56

Default images

Za laike, mekušci i insekti su među najodvratnijim stvorenjima na planeti. Međutim, za stručnjake u oblastima biologije, ovi beskičmenjaci su među najlepšim i najsloženijim životinjama koje su ikad hodile Zemljom.

Grafički dizajner Vladimir Stanković jedan je od onih koji uviđaju njihovu lepotu. On nije entomolog niti malakolog, ali je dizajnirao seriju GIF-ova pod nazivom “Cephalopodoptera”, koja je omaž najzanimljivijim glavonošcima i zglavkarima.
vladimirsartdesign.prosite.com
Naziv se odnosi na morske mekušce (cephalopod) i sufiks povezan sa mnogim redovima insekata (optera), a cela serija predstavlja izmišljene hibridne vrste.

U Stankovićevoj mitologiji, cefaloopdoptere žive u najdubljim podvodnim pećinama: imaju krila moljca, pipke lignje i brojne dlakave nožice buba.

U mejlu koji je ovaj umetnik poslao američkom Huffington Post-u, on opisuje svoje radove: “Budući da sam fasciniran i insekstima i mekušcima, došao sam na ideju da nacrtam sve te imaginarne vrste kao kombinacije i jednih i drugih.

Budući da sam kao dete satima proučavao biologiju, ovakve ilustracije bile su mi gotovo prirodne, a ‘animiranje’ bilo je korak dalje koji je učinio celi proces interesantnijim i zabavnijim”.

Još Stankovićevih radova možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: