Led na Arktiku na rekordnom minimumu

Akritčki led nalazi se na najmanjem nivou sudeći po podacima dobijenim putem satelita.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

14:30

Default images

Američki naučnici da je ovo najniži nivo leda još od 2007. godine, a poslednji podaci pokazuju da je ledena površina manja za 483.000 kvadratnih km u poređenju sa rezultatima dobijenim pre 5 godina.

Naučnici međutim, očekuju da će ledena površina nastaviti da se topi a novi dnevni rekord mogao bi da se desi već krajem avgusta.

U poslednjem merenju naučnici su primetili da dnevno gubimo preko 100.000km² ukupnih ledenih površina.

Arktički led ima izuzetno važnu ulogu u održavanju niskih temperatura u polarnim regionima i pomaže održavanju globalne klime.

Pošto led ima sjajnu površinu, on reflektuje 80 odsto sunčevih zraka natrag u svemir, međutim, kada se led otopi, on otkriva znatno veću površinu mora što dovodi do skoro kompletne apsorbcije sunčevih zraka što za rezultat ima povećanje temperature okeana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: