Amelija Erhart: misterija se nastavlja

Ekspedicija poslata da sazna šta se desilo sa proslavljenim američkim pilotom Amelijom Erhart vratila se na Havaje bez dokaza za kojima je tragala.

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2012.

21:12

Default images

Međunarodna grupa za pronalaženje istorijskih letelica (Tighar) veruje da su se Erhartova i njen navigator srušili na ostrvu Nikumaroro u Pacifiku i ubrzo preminuli. Ekspedicija koja je koštala 2,2 miliona dolara tragala je za ostacima olupine aviona u vodama oko Nikumarora.

„Takve stvari se dešavaju u našem svetu”, kazala je predsednica Tighar-a Pet Trešer. „To nije kao u filmu sa Indijanom Džounsom gde prođete kroz vrata i nađete ono za čim tragate. Nikad nije tako”.
Sledeće godine Tighar planira novo putovanje do ostrva gde je, kako njegovi članovi veruju, Erhartova preminula. Istraživački tim je prikupio video i sonarne podatke i očekuje se da uskoro počne njihovu analizu, kazala je gospođa Trešer.

Prema prvim informacijama, ekspedicija je skraćena sa 10 na 5 dana zbog „terena koji je prava noćna mora”.

Amelija Erhart je bila prva žena koja je sama preletela Atlantik 1932.

2. jula 1937. sa navigatorom Fredom Nunanom poletela je sa Papue Nove Gvineje u letelici Electra 10E ka ostrvu Hauland, na misiju da prvi put obiđe svet oko ekvatora.

Od tada im se gubi svaki trag.

Mnogi stručnjaci misle da je greška u navigaciji dovela do gubitka goriva nad okeanom.

U ranijim posetama ostrvu pronađeni su predmeti koji su mogli pripadati Erhartovoj ili Nunanu a na jednoj fotografiji obale iz oktobra 1937. nalazi se nešto nalik zamagljenoj predstavi dela aviona.
Amelija Erhart rođena je pre tačno 115 godina (24. jula 1897) u Kanzasu. Njen nestanak pre 75 godina jedna je od najvećih misterija u istoriji SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: