Strah od smrti nas tera da - kupujemo?

Prikazivanje scena nasilja na televiziji podstiču gledaoce zapadnih kultura na veću kupovinu, tvrdi izraelski istraživač Ilan Dar-Nimrod u naučnom časopisu "Socijalna psihologija".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.05.2012.

13:25

Default images

Dar-Nimrod, prema pisanju francuskog lista Figaro, tvrdi da ljudi zapadne civilizacije u kojoj je potrošačko društvo uzelo najviše maha, izlaz za strah od smrti nalaze u kupovini.

O teoriju upravljanja strahom od smrti (TMT) pisano je još u studiji iz 2007, u Francuskoj na osnovu podatakada je posle terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države iz 2001, kupovina mobilnih telefona i automobila skočila na rekordan nivo i da je potrošnja u periodu od oktobra do decembra 2001. porasla za šest odsto.

U toj studiji je zaključeno da Amerikanci, čija se kultura većim delom oslanja na materijalizam, strah od smrti pokušavaju da odagnuju kupujući jer je to za njih potvrda sopstvenog postojanja odnosno simbol besmrtnosti.

Podstaknut ovim istraživanjem Dar-Nimrod je vršio ispitivanje na kanadskim učenicima kojima su u desetminutnom trajanju prikazivani prvo inserti iz serija koja ne sadrže nikakve scene smrti, praćeni reklamno-propagandnim materijalom.

Potom su u istom trajanju učenicima prikazivani inserti serija sa scenama umiranja koji su, takođe, praćeni blokom reklama. Istraživanje je pokazalo da su učenici bili mnogo zainteresovaniji za kupovinu proizvoda sa reklama prikazivanim posle emitovanja inserata iz serije sa scenama smrti nego posle onih bez scena nasilja.

"Trošim, dakle, postojim, glavna je krilatica potrošačkog društva. Scene smrti koje se prikazuju u omiljenim televizijskim serijama i koje asociraju na smrt, dobar su mamac za podsticanje kupovine", zaključio je Dar-Nimrod u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: