Meteoriti sa Marsa pronađeni u Maroku

Naučnici američke svemirske agencija NASA tvrde da su u Maroku pronašli delove meteorita koji vode poreklo sa Marsa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.01.2012.

19:02

Default images

Oni navode da je kamenje otkriveno krajem decembra, a da je analiza koju su sproveli brojni istraživači, uključujući i nekoliko stručnjaka NASA, pokazala da je reč o meteoritima koji potiču sa Marsa.

Naučnici ističu da je reč o izuzetno važnom otkriću jer će meteoritsko kamenje pomoći boljem razumevanju uslova koji vladaju na crvenoj planeti. Pronađeni komadi meteorita, od kojih najveći teži oko jedan kilogram, izazivaju divljenje kako naučnika tako i kolekcionara.

Naime, ovo je tek peti put da su stručnjaci u prilici da potvrde da meteoriti potiču sa Marsa. Poslednji poznati "marsovski" meteorit pao je na zemlju 1962. godine.

Naučnici veruju da je pre više miliona godina neko veliko telo udarilo u Mars, uzrokujući izbacivanje stena i kamenja u solarni sistem. Nakon dugog putovanja kroz svemir, manji delovi stena stigli su i u zemljinu atmosferu.

Naučnici navode da su milion puta veće šanse da neko pronađe grumen zlata nego meteorit sa Marsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: