Otvoren Park nauke na Adi Ciganliji

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas otvorio je danas na Adi Ciganliji Park nauke, prvi tog tipa u Srbiji, u kome je izloženo šest naučno popularnih eksponata na 200 kvadratnih metara.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

14:05

Default images

Ðilas je sa decom iz beogradskih osnovnih škola obišao park i predložio da se i u ostalim parkovima u gradu postavi najmanje po jedan od takvih i sličnih eksponata, dok bi novootvoreni na Adi bio centralni Park nauke.

Cilj ovakvih parkova je da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena, iz oblasti fizike i astronomije, biologije i hemije, arheologije i biologije i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način.

U Parku se nalaze zvučna ogledala koja omogućavaju da se čuje šapat na razdaljini od 20 metara, zatim "čovek sat" gde čovekova senka pokazuje tačno vreme, plava planeta da bi se videlo kako planeta Zemlja izgleda iz svemira, kamena muzika kao svojevrstan metalofon, nemogući trougao koji pokazuje optičke iluzije i krivine i širine koji postavlja pitanje zašto vozovi ne ispadaju iz šina u krivini.

Park je napravljen na inicijativu gradonačelnika, po projektu slikara i rukovodioca međunarodnih programa u istraživačkoj stanici "Petnica" Nemanje Ðorđevića.

Izgradnja Parka nauke, koji je napravljen u saradnji grada Beograda i Javnog preduzeća Ada Ciganlija, trajala je dva meseca.

Ðorđević je prilikom otvaranja rekao da je Park otvoren za sve zainteresovane koji vole prirodne nauke ili još ne znaju da to vole, ali pre svega vole da se igraju.

Član Gradskog veća Nada Dumić rekla je da će Park nauke biti upotpunjavan novim naučnih eksponatima i izrazila očekivanje da će već naredne godine on biti bogatiji.

"Takođe verujemo da ovo nije jedini naučni park u Srbiji i da ćemo intenzivnije raditi na tome, jer definitivno pre svega školarcima znači da kroz zabavu usvajaju sve naučne činjenice", rekla je Dumić.

Ðilas je u okviru međunarodne manifestacije "Radost Evrope" i obeležavanja dečje nedelje obišao i manifestaciju posvećenu promovisanju zdravog stila života osoba sa invaliditetom, takođe na Adi Ciganliji.

Organizacija sportskog dana ima za cilj psihosocijalnu podršku deci sa invaliditetom koja u ovakvim aktivnostima mogu da nauče kako da unaprede svoj život i da im svakodnevne aktivnosti budu lakše.

Deci sa invaliditetom na sportskim terenima priključili su se i mališani, domaćini i gosti iz inostranstva, učesnici manifestacije "Radost Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: