9/11 - najveće teorije zavere

Mnoge teorije zavere počele su da se pojavljuju odmah posle samog napada na Svetski trgovinski centar. Neke od njih su potkrepljene dokazima, dok su druge samo pretpostavke.

Izvor: B92

Subota, 10.09.2011.

12:00

Default images

Teroristi veruju da su kule bliznakinje uništene bombama, da su telefonski pozivi iz aviona izmišljeni, kao i da je Džordž Buš tajno profitirao od ovih napada.

Ovo je lista samo nekih koje su se pojavile u javnosti:

1. Neki od zaposlenih su znali da će se napad dogoditi

Neposredno pre 11. septembra čudne stvari su se događale na berzi i u osiguravajućim kompanijama. “Neobična” količina prodajnih opcija pojavila se na akcijama United Airlines-a i American Airlines-a, čiji su avioni bili oteti u napadu. Mnogi spekulišu da je brokerima bilo dojavljeno i da su profitirali od tragedije.

2. Protiv-avionskoj jedinici je naređeno da „ostane dole“

Severno-američka vazduhopolvna odbrambena komanda (NORAD) bila je spremna da pošalje borbene avione koji bi oborili one otete. Međutim, ova intervencija je izostala.

3. Nisu avioni prouzrokovali rušenje Kula bliznakinja, već bombe

Neki veruju da su zgrade zapravo srušene uz pomoć eksploziva koji je bio postavljen na određenim lokacijama. Postoje i svedoci koji tvrde da su čuli eksplozije unutar zdanja. Mnogi stručnjaci tvrde da avionsko gorivo ne može da prouzrokuje dovoljno toplote koja bi otopila čelični ram dve srušene zgrade.

4. Napad na Pentagon nije nimalo logičan

Rušenje Pentagona je možda najzagonetnija stvar u vezi sa napadom. Teroristi tvrde da su rupe od pada aviona mnogo manje od samih aviona koji se koriste u komercijalnim letovima. Takođe se postavlja pitanje zašto avion nije bio oboren pre nego što je obrušen na zgradu, a sporna je i činjenica da su udarili baš u onaj deo koji je bio predviđen za renoviranje.

5. Let 93 je bio potpuno isceniran

Četvrti oteti avion, let br. 93 srušen je u Pensilvaniji. Veruje se da su se putnici usprotivili teroristima i pokušali da spuste avion u polje. Skeptici misle da se ovaj avion prizemljio, dok je njegova zamena poletela. Pojedini zagovornici teorija zavere smatraju i da su putnici ubijeni ili premešteni na drugo mesto i da nikada neće biti pronađeni.

6. Otmičari su živi. Kako su njihovi pasoši preživeli eksploziju?

Nakon 11. septembra snimljen je dokumentarac u kom se tvrdi da su svi otmičari zapravo živi i da se nalaze u drugim zemljama. Ipak, nije nemoguće da postoje dva čoveka istog imena. Ali iskrslo je i drugo pitanje - kako je moguće da su pasoši terorista preživeli eksploziju? Oni su proneđeni na licu mesta nedugo nakon napada.

7. Telefonski pozivi iz aviona bili su lažni

Tokom leta obavljeno je nekoliko poziva sa mobilnih telefona. Naučnici i skeptici tvrde da mobilni telefoni ne mogu nikako da uhvate signal mreže iz aviona u vazduhu.

8. Jevreji su znali da će se napad dogoditi, pa nisu došli na posao tog dana

Skeptici tvrde da tog dana 4.000 jevreja nije došlo na posao. Takođe, prve kamere koje su zabeležile napad bile su jevrejske.

9. Crne kutije se drže u tajnosti

Proneđeno je 3 od 4 kutije, a samo je jedna bila u dovoljno dobrom stanju da je mogla da posluži kao dokaz.

10. Snimci Bin Ladena su lažni

Osama Bin Laden odbacio je svaku odgovornost i umešanost u napade. Nedugo potom, pojavili su se brojni snimci na kojima tvrdi da preuzima punu odgovornost za sve. Neki smatraju da je Bin Laden okrivljen zbog udela u akcijama, kao i zbog ranijih rizičnih poslova Džordža Buša na Bliskom Istoku.

11. Aluminijumski avioni nisu mogli da probiju čeličnu strukturu Svetskog trgovinskog centra

Komercijalni avioni su napravljeni od veoma lakog aluminijuma kako bi lakše leteli. Teoretičari tvrde da nema šanse da jedan ovakav avion načini toliku štetu i da je morao biti korišćen dodatni eksploziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: