Žene pobeđuju u ratu polova

Žene pobeđuju u ratu polova, uvereni su američki naučnici sa univerziteta Emori, prema čijim proračunima jača polovina stanovništva naše planete u 21. veku nema baš ružičastu perspektivu.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2011.

00:50

Default images

Psiholozi, naime, predviđaju katastrofalani rast broja muškaraca u depresiji, dok za žene, sudeći po svemu nastupa zlatni vek.

Američki naučnici podsećaju da muškarci najveći značaj daju svojoj ulozi hranitelja i zaštitnika porodice, a da će nemogućnost da se ostvari u toj funkciji u ovom veku izazvati porodične konflikte i mušku depresiju. Kako smatraju psiholozi osnovni uzrok takvog stanja je ekonomija, koja uspešne poslovne ljude pretvara u domaćice i bebi siterke.

Obrazlažući svoje zaključke naučnici podsećaju da je od početka finansijsko-ekonomske krize u SAD 75 odsto ukupnog otpuštanja sa posla pogodilo muškarce. Sem toga, već do 2007. godine u 22 odsto porodica žene su bile osnovni hranitelji i zarađivale su više od svojih muževa. U isto vreme 1970. godine takvih porodica je bilo samo četiri procenta.

Naučnici su uvereni da se menja i ekonomski model, tako da poslovi za koji su potrebni iskonsko muški kvaliteti, odlaze u prošlost. Među njima je i tehnika, kojom sasvim lako može da ovlada i žena. Američki psiholozi su uvereni da će se muškarci u izmenjenoj ekonomiji sudariti sa istim problemima na koje su nailazile žene u ranijim ekonomskim sistemima.

Svi ovi faktori, uhvatiće muškarce u zamku porodičnog života. Jači pol počinje da obavlja ranije za njega nesvojstvene poslove - priprema hranu, gaji decu, vodi domaćinstvo, i to sve zbog nemogućnosti da u budućnosti pronađe posao, s obzirom da su njihova potencijalna radna mesta već zauzele žene.

Stručnjaci su proračunali da od depresije pati deset odsto stanovništva starijeg od 40 godina, s tim što dve trećine čine žene. Naučnici su, međutim, uvereni da će sve veća prisutnost lepšeg pola u socijalno-ekonomskim procesima i društvenim promenama izmeniti ovaj odnos.

Prema ovim pesimističnim prognozama, izgubivši osećaj glave porodice i nezamenljivosti, utučeni muškarci će osetiti sve "lepote" depresije.

"Za muškarce je i danas veoma važno da se osećaju kao hranitelji porodice" smatra ruski psiholog Natalija Barskaja, koja ukazuje na nemogućnost brze promene ljudske psihe, koja je kod ljudi bazirana na biološkom nivou.

Ona ističe da savremeno izjednačavanje statusa muškaraca i žena ne utiče na njegovo nastojanje da se oseća kao hranitelj. Gubitak tog osećaja ne ide u prilog ni samim ženama, pošto gubitkom uloge glave porodice, gubi i druge muške kvalitete koje kod njega ceni suprotan pol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: