"Rekorderi" među drvećem

Drveće ima svoje "rekordere", tako da su zabeleženi podaci o najvećem, najvišem, najusamljenijem i najstarijem drveću na svetu.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

12:24

Default images

Drvo sa najvećom zapreminom na svetu od 1.486 metara kubnih je stablo gigantske sekvoje nazvano "General Šerman" (Sequoiadendron giganteum) i nalazi se u Sekvoja nešenal parku. To stablo, staro oko 2.200 godina, visoko je 83,8 metra, ima obim od 31,27 metara, teško je više od 6.000 tona.

Među drvećem "rekorderima" nalazi se još jedna vrsta sekvoje - obalna sekvoja (Sequa sempervirens), koja se nalazi u "Redvud nešenal parku" (Redwood National Park) i najviše je drvo na svetu. Nazvano je "Hiperion", visoko je 115 metara, a naučnici ne govore njegovu tačnu lokaciju kako bi zaštitili stablo od turista "slobodnih penjača".

Drvo sa najvećim prečnikom "Tuli tri" (The Tule Tree) je veliki montezuma čempres (Taxodium mucronatum) i nalazi se blizu grada Oksaka u Meksiku. Obim stabla iznosi 58 metara, a prečnik 11,3 metra. Ranije se smatralo da su to bila tri spojena stabla, ali je DNK analizom utvrđeno da je to ipak jedno drvo.

Drvo je 1994. godine počelo da umire i pojavile su se suve grane i lišće, da bi nakon stručnog pregleda ustanovljeno da nema dovoljno vode. Kao "terapiju" prepisan je program za zalivanje i sada se drvo oporavilo.

"Metuzalem" i "Prometej" predstavljaju dva najstarija drveta na svetu. "Metuzalem" je bristelekonski bor (Pinus Longaeva), nalazi se u Kaliforniji i starosti je 4.838 godina. Za drvo "Prometej" vezana je još interesantnija priča - student Donald Kari je za svoj diplomski rad bušio stablo i uzimao uzorak, ali mu se svrdlo slomilo i ostalo u drvetu. Kari je od vlasti tražio i dobio dozvolu da obori drvo i uradi željene analize, a kada je drvo proučeno, ispostavilo se da je staro 5.000 godina.

Danas se, da bi se ovakvi "rekorderi" sačuvali, njihove lokacije, drže u tajnosti.

Najusamljenije drvo na svetu bilo je stablo akacije nazvano " L'Abre du Tenere" i nalazilo se u Nigeru u pustinji Sahara, gde je bilo jedino drvo u prečniku od 400 kilometara. Predstavljalo je poslednji primerak grupe akacija koje su rasle u pustinji. Naučnici su kopali u blizini drveta i zaključili da se njegovo korenje prostire do dubine od 36 metara da bi stiglo do granice podzemnih voda.

Nažalost, pijani vozač kamiona je uspeo da udari u pomenuto drvo i da ga slomi, iako je bilo jedino u tom delu pustinje. Danas na mestu gde je drvo raslo, stoji metalni stub, spomenik usamljenom drvetu Tenere.

Među drvećem koja su se "upisala" na listu svetskih rekordera je i "Pando"- kolonija jedne jasike u Juti koja se sastoji od 47.000 stabala i prostire se na 60 hektara, što ga čini najvećim organizmom na svetu čija se ukupna starost procenjuje na oko 80.000 godina.

U grupi rekordera nalaze se i najveći baobab na svetu lociran u Aveniji baobaba blizu Morondave na Madagaskaru, najstarije živo drvo zasađeno ljudskom rukom 288 godine pre nove ere u Šrilanki i crkva-hrast u Francuskoj sagrađena 1.669 godine u hrastu pogođenom munjom, tada starom 500 godina.

Svetlana Đurović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: