Mlečni put ima ukus maline i miris ruma

Astronomi koji su proučavali džinovski oblak prašine u središtu Mlečnog puta otkrili su da bi on mogao da ima ukus maline i da miriše na rum.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

15:30

Default images

Tragajući za amino kiselinama u svemiru, glavnim komponentama za stvaranje života, istraživači su otkrili prisustvo etil formata, hemijske supstance koja određuje ukus maline.

Što se tiče mirisa etil formata, on veoma podseća na onaj koji ima rum

Astronom Arno Beloš sa Instituta Maks Plank za radio astronomiju u Bonu koji je učestvovao u ovom istraživanju izjavio je da etil format određuje ukus maline, ali da je potrebno mnogo drugih molekula da bi se u svemiru dobile maline.

On je takođe naveo da su naučnici koji su se u ovom istraživanju služili 30 metara dugim radio teleskopom usmerenim na džinovski oblak prašine u središtu naše galaksije, identifikovali oko 50 molekula od kojih su dva potpuno nova.

Ovo otkriće predstavljeno je na Evropskoj nedelji astronomije i svemirske nauke na univerzitetu u Hertforširu na jugu Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: