Evocirajte uspomene na leto

Leto se približilo kraju, ne možete da se odreknete laganih obroka a još niste spremni da u vaš tanjir servirate teška zimska jela. Nudimo vam recepte koji kombinuju najbolje što ova godišnja doba mogu da ponude, i koje možete podeliti sa vašim prijateljima...

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

14:00

Default images

Potaž od šargarepe

za 4 osobe

900 g šargarepe, 1 štapić celera, 1 praziluk, 1/2 čaše belog vina, 3 dl mleka, 2 dl supe od povrća (kocka), malo šafrana, 100 g milerama, vlašac, maslinovo ulje, so

Skuvajte supu, pa u nju ubacite malo šafrana i prstohvat soli. Očistite i operite praziluk, pa ga isecite na kolutiće. Očistite štapić celera i isecite ga na komadiće. Istružite šargarepe, operite ih i isecite vrlo tanko. Stavite mleko da se lagano greje.

Krem: Zagrejte 3 kašike ulja u šerpici, pa na tihoj vatri pržite praziluk i celer oko 5 minuta. Potom dodajte šargarepe, malo ih propržite, zalijte vinom a kada ono ispari sipajte zagrejano mleko i supu. Poklopite i kuvajte oko 20 minuta, sve dok šargarepe ne omekšaju. Sklonite s vatre, pa sve izblendirajte ili ispasirajte u ujednačen krem.

Kada se krem prohladi, sipajte ga u 4 činijice, dopunite s po kašikom milerama, 2 grančice vlašca i malo šafrana, pa poslužite.

Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 25 minuta
Trošak: 409-732 din.
235 kcal po porciji

Rižoto sa gorgonzolom i pečurkama

za 4 osobe

300 g pirinča oblog zrna, 200 g šampinjona, 1 čen belog luka, 1/2 ljute papričice, 1 veza peršuna, 1 mali crveni luk, puter, 1/2 čaše suvog belog vina, 1 kocka za supu, 50 g gorgonzole (ili drugog plavog sira), 3 kašike maslinovog ulja, 20 g pinjola, so

Očistite i isecite šampinjone, dinstajte ih oko 10 minuta u tiganju na malo ulja sa seckanim belim lukom i ljutom papričicom isečenom na kolutiće, pa posolite i pospite seckanim peršunom. Pinjole prepecite u tiganju bez dodataka.

U drugoj šerpi propržite pirinač na 25 g istopljenog putera sa iseckanim crvenim lukom. Zalijte vinom, dodajte kutlaču vrele supe i kuvajte narednih 15 minuta uz postepeno dodavanje supe i često mešanje.

Sklonite s vatre. Dodajte u rižoto malo putera i 25 g izmrvljene gorgonzole, dinstane pečurke i ostavite da odstoji oko 5 minuta, pa dodajte preostalu gorgonzolu isečenu na kockice i pečene pinjole.

Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 25 minuta
Trošak: 285-416 din.
500 kcal po porciji

Savet

Ako hoćete da vam rižoto bude intenzivnijeg ukusa, dodajte i suve vrganje koje ste prethodno potopili u toplu vodu na 15 minuta, iscedili ih i sitno iseckali.

Salata od parmezana i letnjih krušaka

za 4 osobe

1 zemička (oko 60 g), 300 g rukole, 80 g parmezana, 4 male kruške, 1 limun, balzamiko sirće, maslinovo ulje, so, biber

Isecite zemičku na tanke kriške, poređajte ih na pleh i prepecite pod grilom u rerni. Izvadite iz rerne kada postanu hrskave, prebacite na tanjir i začinite mlazom ulja, s malo soli i sveže mlevenim biberom.

Očistite rukolu, operite je, obrišite i iscepkajte. Oprane kruške presecite napola i očistite, pa ih isecite na kriške, ali ih nemojte ljuštiti. Da ne bi pocrnele, nakratko ih ubacite u posudu s vodom u koju ste sipali sok od limuna.

Vinegret: Pomešajte 2 kašike balzamiko sirćeta sa 5 kašika ulja, malo soli i bibera. Parmezan isecite na listiće (najbolje nožićem za ljuštenje krompira). Ocedite i obrišite kruške, pomešajte ih s rukolom i parmezanom, pa dodajte hleb. Začinite vinegretom, promešajte i poslužite.

Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 3 minuta
Trošak: 448-865 din.
280 kcal po porciji

Gurmanska ideja: Mirisan i delikatan, parmezan se slaže sa sočnim voćem. Probajte ga isečenog na listiće, u sendviču od zrna grožđa nanizanih na čačkalicu ili uz smokve i med.

Sočna junetina

za 4 osobe

400 g bifteka ili junećeg buta isečenog na veoma tanke šnite (kao za karpaćo), 2 čena belog luka, 1/2 čaše suvog belog vina, 200 g mini-paradajza, 1 veza rukole, maslinovo ulje, balzamiko sirće, so, biber

1 Prepolovite svaki paradajz. U širokom tiganju propržite sitno seckani beli luk na 4-5 kašika ulja. Pre nego što luk dobije boju, dodajte šnite mesa. Pržite ih na jakoj vatri i brzo okrećite. Dodajte vino odmah i ostavite da ispari.

2 Dodajte paradajz da se prodinsta oko 2-3 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte rukolu i sve zajedno propržite na jakoj vatri 1-2 minuta. Sipajte na tanjire i začinite balzamiko sirćetom po ukusu.

Priprema: 10 minuta
Kuvanje: 10 minuta
Trošak: 498-585 din.
225 kcal po porciji

Trik

Za ovo jelo je potrebno dobro rasporediti vreme. Pre nego što počnete odmerite i pripremite za upotrebu sve namirnice, jer ako meso bude i minut duže na vatri, može da se presuši.

Slatko od crvenog luka

za 2 teglice od po 4 dl

rok trajanja 6-7 meseci

1 kg crvenog luka, 800 g šećera, 2 lista lovora, 1 srednji štapić cimeta, 6 karanfilića, 150 g suvog grožđa, 2,5 dl suvog belog vina, belo vinsko sirće, so

Oljuštite luk i isecite ga na trake, stavite ga u šerpu s lovorom, suvim grožđem, šećerom, malo soli i začinima. Promešajte i ostavite da odstoji oko 60 minuta. Stavite šerpu na vatru, dodajte vino i 2 dl sirćeta, a kada provri, smanjite vatru i kuvajte 60 minuta sve dok ne dobijete gusto slatko.

Rasporedite toplo slatko u tegle s hermetičkim poklopcima koje ste oprali i osušili. Zatvorite ih i umotajte u kuhinjsku krpu pa stavite u šerpu i nalijte mlakom vodom. Kada provri, smanjite vatru i ostavite još sat vremena da bi se sterilisalo. Ostavite tegle da se ohlade u vodi, a onda ih prebacite na suvo i sveže mesto.

priprema: 70 minuta
kuvanje: 70 minuta + 1 sat
trošak: 280-570 din.
2000 kcal po teglici

Predlog za serviranje

Ovo slatko ima zaista poseban ukus, možete ga namazati na krišku tosta i poslužiti kao meze uz aperitiv, ali i kao prilog uz sve vrste barenog ili pečenog mesa, ili divljači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: