Obilan doručak za vitku liniju

Bogat doručak zaista predstavlja najvažniji obrok dana, barem kada je u pitanju skidanje kilograma. Naime, naučnici su otkrili da obilan doručak ima pozitivniji učinak na vitkost nego niskokalorični doručak.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2008.

16:00

Default images

U istraživanju koje je trajalo nekoliko meseci, gojazne žene koje su više od polovine preporučenih dnevnih kalorija pojele za vreme doručka, izgubile su više kilograma od onih koje su doručkovale manje kaloričnu hranu.

Doktorka Daniela Jakubovic iz Venecuele sprovela je istraživanje na 94 gojazne ženske osobe kojima je preporučila određenu dijetu.

Žene su podeljene u dve grupe. Prva grupa za doručak je jela svega 290 kalorija, a druga je mogla pojesti čak 610 kalorija. Za žene sa oblinom doručkom bilo je preporučeno 58 grama ugljenih-hidrata, 47 grama proteina i 22 grama masnoća, dok je grupa sa lakšim doručkom imala 7 grama ugljenih-hidrata i 12 grama masnoća.

Nakon četiri meseca dijete, žene koje su bile na "mršavijem" doručku izgubile su u proseku 12,7 kilograma, a žene koje su obilno doručkovale smršale su 10,4 kilograma.

Do završetka dijete, koja je trajala 8 meseci, ta se brojka okrenula u korist obilnijeg doručka, tako da su žene koju su jele manje obroke za doručak počele da dobijaju kilograme nazad, u proseku i do 8 kilograma, dok su žene koje su bile na dijeti s obilnim doručkom izgubile u proseku po 7,4 kilograma.

Zaključak je kako male porcije doručka mogu povećati potrebu za hranom, dok "veliki" doručak kontroliše apetit i sprečava želju za učestalim nezdravim obrocima koje kod većine ljudi čini brza hrana.

Danijela Jakubovic takođe je preporučila da svaki obrok, ne samo doručak, bude bogat voćem, povrćem i vitaminima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: