Čarobna bundeva

Šta mislite, zašto je dobra vila, od svih biljaka, odabrala baš bundevu da od nje napravi kočiju, kojom će Pepeljuga odjuriti na bal i očarati mladog princa? Možda zato što je bundeva, tradicionalna hrana siromašnih, odlično oslikavala Pepeljugin status? A možda je i onaj, koji je smišljao čuvenu bajku, intuitivno znao da se baš u ovom, „prostom“ povrću, krije nešto – kraljevsko?

piše: Nikola Pešić, kuvar od malih nogu

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2007.

10:00

Default images

Kako god, bundeva je već odavno prestala da bude sirotinjska hrana i postala je suvereni vladar jelovnika najotmenijih lokala na Zapadu, pa i kod nas. Na meniju mnogih restorana, najčešće se nalazi krem čorba od bundeve, a oni eksluzivniji trude se da idu dalje od toga i pripremaju razne specijalitete od ove jesenje lepotice. Bez obzira da li je restoran italijanski, francuski, japanski ili srpski, jedno je sigurno – bundeva neće izostati, jer su ljudi u svakom delu sveta odavno uvideli koliko kulinarskih mogućnosti pruža ovaj blagotvorni plod, prvobitno prenesen u Evropu i Aziju iz Južne Amerike, gde je vekovima bio važna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca.

Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa,dinstana, pečena, pržena... Postoji čitav niz različitih sorti bundeve: pored domaće žute, na pijacama i prodavnicama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido (koja se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak ukus), zatim muskatnu bundevu i još siguno nekoliko vrsta, za koje možda niste ni čuli, a koje vas čekaju da ih probate.

I zaista, nema razloga da ova namirnica i dalje ostane prisutna u vašem jelovniku samo kao često prešećerena pita bundevara ili običan „pečeni dulek“ (mada je ovo drugo izvrstan specijaliet, jer jednostavna jela su često i najlepša). Upotrebite svoju kulinarsku kreativnost i dajte bundevi zasluženo mesto u vašoj jesenjoj kuhinji! Na kraju teksta očekuje vas nekoliko recepata koji treba da vam daju ideju, a sigurno ćete i sami uskoro smisliti svoj specijaliet! Ali pre svega, da vidimo šta se to nalazi u bundevi i šta je čini tako značajnom u ovo vreme sve popularnijeg wellness-a i trenda zdravog života?
Dani Ludaje,Kikinda
Prvo, meso bundeve je idealna hrana za one koji žele da smršaju, a da ne ostanu uskraćeni za važne vitamine i minerale. U njemu se nalazi skoro 90% vode. Masnoće u mesu bundeve skoro da nema, za razliku od semenki, koje su prave energetske bombe, bogate zdravim, višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Većinu energije iz mesa bundeve daju ugljeni hidrati, ali ni njih nema previše, kao ni belančevina. S druge strane, zadivljujući je procenat i raznolikost prisutnih vitamina (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folna kiselina) i minerala (kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa). Tu su i oligoelementi, kao i balastne materije, značajne za bolje varenje. S druge strane, bundeva je niskokalorično povrće – 100 g ima samo 30 kalorija! Ali to nije sve – pored nabrojanih sastojaka, značajnih u očuvanju zdravlja, bundeva, a specijalno njene semenke, sadrži u medicini upotrebljive supstance, fitosterine. U pitanju su biljni hormoni, za koje je dokazano da povoljno deluju kod benignih uvećanja prostate i tegoba sa bešikom. Dalje, selen u semenkama, ali i provitamin A iz mesa bundeve čuvaju organizam od raka. Značajno je da nijedan od ovih sastojaka, bundeva ne gubi stajanjem i zato se preporučuje njeno konzumiranje od jeseni, pa preko cele zime, kada je ishrana generalno siromašna.

Ali i bez potvrde nauke, narod je odavno uvideo blagodeti bundeve, koja se preporučivala za izbacivanje suvišne vode iz organizma, i kao takva, bila je savršeni lek za smanjivanje otoka, tegoba kod gihta i visokog pritiska. Semenke bundeve davale su se kao lek protiv dečjih glista i pantljičare. Žene koje su želele da imaju lep ten, stavljale su masku od rendane bundeve, koja isto može da posluži kao oblog za ublažavanje tegoba kod proširenih vena.

I na kraju, da ne zaboravimo blagotvorno, tamno smeđe ulje od semenki bundeve! Ono u sebi, u koncentrovanom obliku, sadrži sve korisne sastojke semenki bundeve, a svojim specifičnim ukusom obogatiće vaša jela i dati im novu aromu. Bundevino ulje je suviše dragoceno (a time i skupo), da biste pržili na njemu, zato ga čuvajte za salatu, ili kao dodatak u već skuvane čorbe. U boljim prodavnicama zdrave hrane pronaći ćete i puter od semenki bundeve (nešto poput kikiriki putera), koji je odličan, zdrav namaz za crni hleb.

Kao što vidite, bundeva je zaista čarobna biljka! A ako ste pravi fan, ne zaboravite da se polovinom oktobra uputite u Kikindu na manifestaciju „Dani ludaje“. Tamo možete da prisustvujete biranju najveće bundeve ove godine, ali i da probate svakojake đakonije sa „ludajom“ – kako tamo na originalan način zovu bundevu. Do tada, ne „ludujte“, već pravac na pijacu, da pazarite svoju porciju vesele narandžaste boje u tanjiru. I to za samo 20 – 30 dinara po kilogramu! Prijatno!

RECEPTI:

.......................................................

Salata od rendane bundeve

Sastojci:
400 g bundeve
50 g mlevenih lešnika
kašičica meda
100 g kiselog mleka
2 kašičice soka od limuna
prstohvat anisa u prahu

Kako se priprema?
Izmešati dobro med, sok od limuna i anis. Dodati tome kiselo mleko i lešnike, pa još jednom izmešati. Izrendati bundevu i umešati u salatu.

Rižoto sa bundevom

Sastojci:
500 g bundeve
250 g pirinča za rižoto
1 glavica luka
maslinovo ulje
bujon od povrća, oko 1 l
so i biber
kašika maslaca
parmezan

Kako se priprema?
Iseckati bundevu na kockice i propržiti je sa seckanim lukom na maslinovom ulju. Dodati pirinač i kratko pržiti sve zajedno, da pirinač postane staklast. Naliti kutlačom bujona i krčkati dalje uz mešanje na umerenoj temperaturi dok ne ispari sva tečnost. Doliti opet kutlaču bujona i mešati dok ne ispari. Ponavljati postupak dok se ine istroši sva količina bujona. Pirinač treba da ostane blago žilav pod zubima ( al dente), a oko njega treba da bude dosta kremastog sosa. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Umešati maslac i krupno rendani parmezan. Služiti odmah, dok je toplo, kao prilog ili jednostavno glavno jelo.

Kari od bundeve za dvoje

Sastojci:
400 g bundeve
1 glavica luka
1 čen belog luka
kašika pročišćenog maslaca „gi“ (kupuje se u prodavnicama sa zdravom hranom) ili maslinovog ulja
100 ml bujona od povrća
kašičica kari praha
2 kašike kisele pavlake
so, krupno samleveni biber
šaka sveže seckanog korijandera ili peršuna

Kako se priprema?
Iseći bundevu na kocke. Luk iseckati na polumesece i prodinstati u tiganju na pročišćenom maslacu ili maslinovom ulju. Dodati bundevu, pržiti nekoliko minuta i naliti bujonom. Krčkati oko 10 minuta. Dodati sitno iseckani beli luk, so, biber i kari prah. Kuvati dalje na veoma blagoj vatri još 10 minuta. Umešati kiselu pavlaku i skinuti sa ringle. Posuti korijanderom ili peršunom. Servirati toplo, uz basmati pirinač, čapati hleb ili prepepečeni baget natrljan belim lukom.

Njoke od bundeve

Sastojci:
900 g bundeve
250 g belog krompira (koji se raspada tokom kuvanja)
100 g griza
200 g brašna
So

Kako se priprema?
Preseći bundevu na pola, očistiti semenke i položiti je u odgovarajući pleh, sečenom stranom na gore. Naliti u pleh oko 1 cm vode i ubaciti bundevu u rernu na 220 stepeni, da se peče oko 40 minuta, odnosno dok ne postane potpuno mekana. Za to vreme dobro oprati krompire i kuvati ih u ljusci, u posoljenoj vodi, oko 30 minuta. Ocediti krompire, oljuštiti ih i izgnječiti u pire. Bundevu takođe odvojiti od kore i izgnječiti. Izmešati pire od krompira i bundeve, umešati griz i brašno. Posoliti po ukusu. Od dobijene mase kašičicom odvajati njoke i ređati ih na veliki tanjir posut brašnom, da se prosuše i odstoje oko 1 sat. Prokuvati veliku količinu posoljene vode i smanjiti temperaturu da voda samo blago struji. Spustiti njoke u vodu i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu (oko 5 minuta). Služiti kao prilog uz meso ili propržene na maslacu i posute parmezanom. U sosu od pečuraka ove njoke će biti kompletan obrok za vegetarijance. Takođe su odlične kao „knedle“ u čorbi od povrća.

Kolač od bundeve

Sastojci:
500 g bundeve, sitno izrendane
500 g integralnog pšeničnog brašna
3 jajeta
kašičica praška za pecivo
200 g smeđeg šećera
200 g mlevenih badema
200 g kokosovog brašna
200 ml ulja
kesica burbon vanilin šećera

Kako se priprema?
Izmešati bundevu, jaja, šećer, vanilin šećer i ulje. Dodati kokosovo brašno, mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo. Obložiti dublji pleh papirom za pečenje i rasporediti testo. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 180 stepeni, oko 1 sat. Po želji, premazati kolač rastopljenom čokoladom. Čuvati kolač u frižideru, pokriven providnom folijom.

Krem čorba od bundeve sa pomorandžom

Sastojci:
600 g bundeve
2 velike glavice luka
800 ml bujona od povrća
125 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
3 cm sveže rendanog đumbira
75 ml slatke pavlake
Kašika maslinovog ulja
2 kašičice karija u prahu
so
2 kašike seckanih pistaća

Kako se priprema?
Iseći bundevu na kocke. Iseckati luk i propržiti ga na maslinovom ulju. Smanjiti temperaturu, posoliti, posuti kari jem i lagano dinstati još par minuta. Dodati bundevu i dinstati 5 minuta. Naliti bujonom i kuvati dok bundeva potpuno ne omekša. Ispasirati i ponovo prokuvati. Dodati sok od pomorandže i đumbir. Posoliti po ukusu i dodati pavlaku. Posuti pistaćima prilikom serviranja.

Bundeva u šlafroku

Sastojci:
400 g bundeve
malo tečnog testa, kao za palačinke, ali gušće
čašica ruma
kašičica rendane kore limuna
sok od limuna
burbon vanilin šečer
ulje

Kako se priprema
Bundevu iseći na tanke, ali veće komade. Posuti sitnim šećerom i nastruganom korom limuna. Preliti rumom. Ostaviti da odstoji bar sat vremena. Za to vreme napraviti testo kao za palačinke, ali malo gušće, u koje treba ucediti sok od ½ ili celog limuna. Svaki komad pripremljene bundeve umočiti u ovo testo i pržiti u dubokom ulju, dok ne porumeni. Poređati u činiju u posuti burbon vanilin šećerom.

Makrobiotička dinstana bundeva

Sastojci:
500 g bundeve (najbolje hokaido), isečene na kocke velike 3 cm
1 praziluk isečen na komade dugačke 2 cm
5 cm svežeg korena đumbira
prstohvat nerafinisane morske soli
pola čena belog luka
½ kašičice soka od limuna
kašika seckanog peršuna
dve kašikice hladno ceđenog susamovog ulja

Kako se priprema
Zagrejati ulje i spustiti praziluk. Pržiti jedan minut, malo posoliti i pržiti još par minuta. Dodati bundevu, pržiti minut, posoliti još malo, naliti 100 ml vode, poklopiti i kuvati na najslabijoj vatri, bez mešanja i otklapanja, oko 20 minuta. Oljuštiti i narendati đumbir, pa izrendani deo prstima iscediti u jelo, a vlakna baciti. Dodati još sitno seckani beli luk i sok od limuna, pažljivo promešati, da se kocke bundeve ne raspadnu i kuvati još tri minuta. Posuti seckanim peršunom i služiti uz kuvano proso, pirinač ili uz palentu.

Makrobiotička bundeva zapečena sa misom

Sastojci:
500 g bundeve isečene na velike pravougaonike, debele 2 – 3 cm
kašičica susamovog ulja
5 kašika taan-a (puter od susama)
2 kašičice miso paste

Kako se priprema
Namazati pleh uljem, poređati bundevu u jednom sloju, naliti vodom da prekrije komade i peći na 200 stepeni dok ne omekša. Razmutiti taan sa malo mlake vode i miso pastom, da se dobije gusta tečnost poput jogurta. Premazati time komade bundeve i vratiti u rernu na još 5 – 10 minuta, da se zapeče (paziti da ne zagori).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: