Svi ih koristimo: Ovo su najgluplji izrazi koji se svakodnevno upotrebljavaju u govoru

Možda toga nismo svesni, ali ovi izrazi koje manje-više svi koristimo često znaju jako da iritiraju, jer većinu njih ne razumemo, tačnije, ne shvatamo zašto se koriste u ovom ili onom kontekstu.

Izvor: Jutarnji.hr

Sreda, 18.01.2023.

11:35

Svi ih koristimo: Ovo su najgluplji izrazi koji se svakodnevno upotrebljavaju u govoru
Foto: Look Studio/Shutterstock

U našem svakodnevnom govoru postoji mnoštvo poštapalica, uzrečica i poslovica koje se upotrebljavaju kako u govoru tako i u pisanoj formi, ali kada malo zastanete i bolje ih poslušate ili pročitate, pitate se šta uopšte znače i zašto se koriste u ovom ili onom kontekstu.

Na tu temu pokrenula se i rasprava na hrvatskom Redditu: Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla. Autor ju je otvorio pitanjem: "Zašto se kaže 'tri, četiri, sad' za početak trke, takmičenja, opklade."

"Pokušavam pronaći smisao toga, ali ne nalazim ga. Niti je 3 prvi broj, niti je 4 zadnji, Zašto ne počinje od 0 ili 1? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne razumem."

Ubrzo je stigao i prvi komentar u kojem je korisnik pokušao objasniti.

"'Jedan, dva, jedan dva' koristi se za isprobavanje ozvučenja. Pa je onda 'tri, četiri, sad' da ne bude zabune."

Javio se još jedan i napisao da se 5 i 6 ne mogu koristiti jer se koriste za uzrečicu poput: "A on ni pet ni šest nego onu najružniju."

Druga izreka koja zbunjuje ljude jeste "spava kao beba", ali mnogi su objasnili da se to koristi jer bebe spavaju bezbrižno, uz buku i glasove drugih. Ipak, ima i onih kojima je ovo poređenje suludo jer, kako kažu, njihova deca su se uvek budila, plakala, trzala na svaki zvuk. Morbidno im je, pišu ljudi, i kada neko kaže "spava kao zaklan".

"Kad god sam to koristio za naše dete, supruga bi poludela."

Jedna od rečenica koju možemo čuti gotovo svakodnevno jeste i ova:

"Što se mora, nije teško", ali kako kaže jedan korisnik, to je potpuno besmisleno jer "baš to što se mora uglavnom i jeste najteže raditi".

"Poenta je da tu nema izbora već to mora biti urađeno", objasnio mu je neko.

Mnogi su se osvrnuli i na neke uzrečice za koje se pitaju jesu li gramatički ispravne. "Maslinovo ulje. Maslina je ženskog roda, zar ne bi onda trebalo reći maslinino ulje?"

"Najomiljeniji nije gramatički ispravno. Može biti samo omiljen."

"Može li mi neko objasniti što znači 'čiča miča, gotova je priča' na kraju svake basne, bajke i odakle potiče? Jer 3 lektora, 2 profesora istorije i jedan profesor hrvatskog nisu znali da mi objasne", pitao je neko, a drugi su mu kratko objasnili i ovu navodnu besmislicu:

"To se koristi samo zato što se rimuje..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: