"Velika je verovatnoća da će me neko upucati, ko hoće – može"

Osnivač firme SpaceX i novopečeni vlasnik Tvitera Ilon Mask izjavio je da je rizik njegovog ubistva "prilično značajan".

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2022.

10:01

Foto: EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Tvrdnja je došla tokom dvosatnog ćaskanja na Tviter Spejs-u tokom vikenda, tokom kog je najbogatiji čovek na svetu rekao da definitivno neće "raditi nikakve parade automobila na otvorenom."

"Iskreno, rizik da mi se nešto loše desi, ili čak da bukvalno budem upucan, prilično je značajan", dodao je.

"Nije tako teško ubiti nekoga ako to želiš, pa se nadam da neće, a sudbina se osmehuje situaciji sa mnom i to se ne dešava... Definitivno postoji neki rizik."

U prvom izdanju Tviter fajlova od novinara Meta Tajbija, čitaoci dobijaju uvid u to kako je rukovodstvo moderisanja sadržaja na Tviteru došlo do nejasne odluke da cenzuriše priču njujork Posta o laptopu Hanter Bajdena.

Maskovi komentari usledili su nakon inauguracione epizode ​​u petak uveče onoga što je nazvano Tviter fajlovima - nesputanog unutrašnjeg uvida u korporativnu komunikaciju na Tviteru tokom poslednjih nekoliko godina, uključujući i neke od najkontroverznijih trenutaka u kompaniji. Mask je novinarima Metu Tajbiju i Bariju Vajsu dao potpun pristup delikatnoj temi, za koju je rekao da bi na kraju "imalo smisla da bude javno dostupna tako da svako može da ih pogleda."

Ali za sada, na izabranim profesionalcima za vesti je da analiziraju i puste izabrane delove iz riznice.

Počevši od petka uveče, Tajbi je objavio redove koji su pružili uvid u potiskivanje zloglasne priče o laptopu Hantera Bajdena koju je Njujork post prvi put objavio u oktobru 2020, neposredno pre poslednjih predsedničkih izbora.

"Ono što ćete pročitati je prvi deo u nizu, zasnovan na hiljadama internih dokumenata do kojih su došli izvori na Tviteru", napisao je Tajbi. "Tviter fajlovi, prvi deo: Kako i zašto je Tviter blokirao priču o laptopu Hantera Bajdena."

E-poruke su sadržavale povratne informacije između različitih članova Tviterovog tima za moderisanje sadržaja što je na kraju dovelo do nestabilne odluke da se zabrani priča bez konsultacija sa suosnivačom i tadašnjim izvršnim direktorom Džekom Dorsijem.

"Tviter je preduzeo izuzetne korake da potisne priču, uklonivši veze i objavljujući upozorenja da je možda "nebezbedna"," napisao je Tajbi. "Čak su blokirali njegov prenos putem direktne poruke, alata koji je do sada bio rezervisan za ekstremne slučajeve, npr. dečija pornografija."

Zatim je detaljno opisao različite reakcije političke klase iz Vašingtona, uključujući osoblje Trampove kampanje i članove Kongresa.

"[Gde] naš govor nije potisnut i možemo da kažemo šta želimo bez straha od odmazde", izjavio je on. Mask je rekao da je ideja vežbe Tviter fajlova da se "razjasni sve što se desilo u prošlosti kako bi se izgradilo poverenje javnosti za budućnost".

"Ne kontrolišem naraciju. Očigledno je da je bilo dosta kontrole informacija, potiskivanja informacija, uključujući stvari koje su uticale na izbore, i da sve to jednostavno treba da bude… samo želite da sve bude na otvorenom", rekao je on.

Mask, koji sebe naziva "apsolutistom slobode govora", rekao je da "sve dok ne nanosite štetu nekom drugom, trebalo bi da vam bude dozvoljeno da govorite šta želite".

Ta filozofija je do sada upravljala njegovim pristupom vođenju Tvitera, gde su gotovo svi ranije zabranjeni nalozi bili dozvoljeni nazad na platformu.

Iako je tvrdio da je jedva pročitao bilo koju informaciju koju je sada preneo Tajbiju i Vajsu, ostao je uznemiren prethodnom ulogom kompanije koja je blisko sarađivala sa članovima Bajdenove administracije tokom i pre nego što je sadašnji predsednik preuzeo dužnost.

"Iskreno, Tviter se ponašao kao ruka Demokratskog nacionalnog komiteta, to je bilo apsurdno", rekao je Mask, te poentirao:

"Ako Tviter radi po nalogu jednog tima pre izbora i gasi glasove neslaganja na ključnim izborima, to je definicija mešanja u izbore."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: