Suđenje glumcu poništeno, žrtve neutešne: "Njega čuva sajentološka crkva"

Suđenje Deniju Mastersonu, čuvenom Stivenu Hajdu iz "Veselih sedamdesetih" za silovanje tri devojke, među kojima je i njegova bivša partnerka, poništeno je, a na poroti je da do aprila 2023. godine odluči da li će biti nove parnice.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2022.

12:50

Suđenje glumcu poništeno, žrtve neutešne:
Foto: Profimedia

Masterson (46) optužen je po tri tačke za prisilne odnose, odnosno silovanja koja su se dogodila između 2001. i 2003. godine. Iako sajentologija čiji su bili članovi u to vreme (Masterson je još uvek član), nije spominjana, veo ozloglašene sekte širio se iznad glava žrtava, a sada se šuška da su jake veze "crkve" doprinele tome da suđenje bude poništeno.

Inače, suđenje je započesto još 18. oktobra, nedelju dana nakon izbora porote. Od njih 225 ostalo je 12, što uključuje i zamenike, nakon voir dire koji je sadržao i pitanja na konto kojih bi se procenila upoznatost potencijalnih porotnika sa sajentologijom.

Šta je voir dire?

Foto: EPA-EFE/LUCY NICHOLSON/ POOL
Tokom voir dire, i tužilaštvo i branilac će nastojati da eliminišu porotnike koji pokazuju pristrasnost koja bi mogla da utiče na slučaj. Primera radi, ukoliko ste suočeni sa optužbama za posedovanje narkotika, tužilaštvu ide na ruku da se postave porotnici koji su stariji i veoma konzervativni, jer je manje verovatno da će ta grupa biti saosećajna sa vašom situacijom. U međuvremenu, vaš advokat može tražiti da se izaberu mlađi, liberalniji porotnici koji će verovatno smatrati da je upotreba droga manji problem.

Da li je Sajentologija iza svega toga?


Inače, sve tri žrtve priznale su da u početku nisu bile spremne da odu u policiju upravo zbog pritiska sajentologa, a jedna tužiteljka je rekla da je dobila instrukcije da ne koristi reč "silovanje" kada je rekla sajentološkim zvaničnicima o navodnom napadu.

Jedna od svedoka tvrdi da joj je dat izbor nakon incidenta - ili da potpiše ugovor o neotkrivanju podataka od 400.000 dolara ili rizikuje da bude izbačena iz sajentologije i otuđena od njene porodice i prijatelja.

Druga žrtva je svedočila da je sajentološki advokat došao u njenu kuću i upozorio je da će biti isključena iz "vere" ako prijavi Mastersona vlastima. Portparol sajentološke crkve Karin Pouv negirala je da postoji bilo kakva politika koja bi odvratila članove od prijavljivanja zločina organima za sprovođenje zakona.

- Politika Crkve izričito zahteva od sajentologa da se pridržavaju svih zakona zemlje, uključujući prijavljivanje zločina. Ovo je očigledno jasno u dokumentima za koje razumemo da su stavljeni pred Sud — i mnoge druge.

"Masterson je loš ljubavnik"

Advokat odbrane Filip Koen rekao je da su tužiteljke njegovog klijenta prikazale kao "komandantsko strašno, uvredljivo čudovište", a u jednom trenutku je grublje odnose pravdao time da je Masterson "loš ljubavnik, što je bilo tada dobro poznato, a ne loša osoba" što je šokiralo ljude.

Ko su Mastersonove žrtve?

Jedna od žrtava je njegova bivša devojka, sa kojom je izlazio od 1997. godine. Jednom prilikom ju je, kako kaže, probudio na silu i pokušao da ima odnose sa njm.

- Rekla sam mu da ne želim da imam odnose, a on nije hteo da prestane, rekla je ona. Stisnuo ju je za ruke, nastavila je, učinivši da se oseća "zarobljenom... "Vrištala sam na njega da siđe sa mene."

Kada ga je povukla za kosu, što je bilo protivno njegovom pravilu da mu ne dodiruje lice ili kosu, udario ju je po levoj strani lica, rekao je svedok, a zatim je pljunuo i nazvao je "belim đubretom".

Otprilike godinu dana nakon završetka njihove šestogodišnje veze, Kristina je rekla:

- Postao je veoma agresivan seksualno... Sećam se da sam se vratila iz Pariza [1998.] i bila sam zaista umorna, umorna i bolesna, a on je želeo da ima odnose a ja ne. I to je rezultiralo batinama gde me je vukao za kosu po podu. Nazvao me debelom, a koristio je i druge uvrede. To je sve čega se sećam.

Bez obzira da li je htela da ima odnose kada je on to želeo ili ne, nastavila je, "najčešće bih dozvolila da se to desi. Došlo bi do tačke u kojoj bi me ignorisao dan ili dva, ako bih napravila problem, rekla je ona i dodala da ako mu se ne izvini, ne bi ni imali komunikaciju.

Ona je ušla u Sajentologiju na njegov nagovor, i prekinula kontakt sa porodicom i prijateljima.

Kada je crkvenom "službeniku za etiku" krajem 2003. prijavila da ju je silovao njen tadašnji bivši dečko, izvršni odgovor je bio da joj se kaže da ne koristi reč "silovanje".

- Objasnila mi je da ne možete silovati nekoga sa kim ste u vezi, rekla je svedokinja. Štaviše, rekla je da joj je policajac rekao "da je učinila nešto da ga dovede u to stanje".

Inače, Kristina se tog decembra 2003. godine probudila u bolovima i sa krvarenjem, iako je veče pre toga izašla sa Mastersonom u jedan restoran u Los Anđelesu.

- Kada sam se prvi put probudila, osećala sam se veoma zbunjeno i primetila sam da me celo telo boli. Primetila sam da sam povređena...u donjem delu. Sve je bilo crveno. Nije bilo normalno. Pocepano je i malo je krvarilo. Mnogo me je bolelo. Nisam mogla da sednem, bolelo me je kada idem u toalet. Pitala je Mastersona šta se dogodilo, na šta se on samo "nasmejao i rekao mi da je imao odnose sa mnom".

- Pitala sam ga da li sam bila u nesvesti sve vreme i on je rekao da. To mi je slomilo srce jer sam mu zaista verovala.

Druga žrtva je izjavila da se osećala kao "krpena lutka" tokom navodnog silovanja 2003. Kako kaže, pozvana je u kuću glumca krajem 2003. godine, gde je popila čašu vina slatkog ukusa, a Masterson je zahtevao da se skine i uđe u đakuzi. Veoma brzo se osećala "teško", a onda je zvezda hit serije počeo da je ljubi.

- Nisam želela nita od onoga što se dešavalo, svedoči ona.

- Počela sam da mu govorim: 'Ne možemo da imamo seks, Deni. Ne možemo da imamo seks'.

Nakon toga se ispovraćala i ostala da leži na pločicama, a glumac ju je odveo u kupatilo gde su imali intimni odnos. Komentarisao je da je "sva povraćka je*eno odvratna" i da ju je zato odvukao pod tuš. U jednom trenutku se onesvestila, a glumac ju je odneo u krevet u spavaću sobu. Kada se probudila osetila ga je u sebi, i, iako se opirala, prevrnuo ju na krevet, i počeo da je zlostavlja otpozadi, zbog čega je umalo povratila i kako kaže, osetila se "kao krpena lutka, koja nije u potpunosti sposobna ni svesna".

Pokušala je da stavi jastuk između njih, a Masterson joj ga je istrgao iz ruku i stavio preko lica zbog čega se ponovo onesvestila. Nakon svega je bila zabrinuta zbog Mastersonovog položaja u crkvi, te je na sve načine pokušavala da se otrgne misli o silovanju. Nazvala je glumca nedelju dana kasnije i rekla joj se sviđa, na šta joj je dogovorio da je zauzet i posle svega čuli su se još nekoliko puta.

I treća žrtva je imala slično iskustvo, a crkva se od samog starta trudila da sve zataška, po njenim rečima, a jedino što preostaje je da vidimo da li će doći do ponovnog suđenja, piše Kurir Stil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: