Optimisti žive duže

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2006.

19:18

Default images

Optimisti žive duže od onih koji imaju mračan pogled na svet, pokazalo je istraživanje klinike Mejo.

U okviru istraživanja ispitivano je oko 7.000 odraslih, počev od njihove srednje škole sredinom 60-tih godina. Stručnjaci su otkrili da su oni koji su bili optimisti u mladosti, imali manji rizik da umru u narednih 40 godina.

U proseku, oni koji su najveći pesimisti, imaju 42 odsto veću šansu da umru od bilo kakve bolesti u odnosu na optimiste.

Optimisti duže žive bez obzira na zdravstveno stanje. Oni manje pate od depresije, u boljoj su fizičkoj formi, više vode računa o ishrani i više se kreću, navodi se u studiji.

Tokom višegodišnjeg istraživanja ispitanici su povremeno popunjavali upitnik kako bi se utvrdilo kakvo im je stanje duha. Optimisti smatraju da su negativni događaji prolazni i ne utiču na njihovo ponašanje i pogled na svet. Pesimisti, naprotiv, sve događaje primaju k srcu, često krive sebe i veruju da loši događaji neće nikada proći.

(Tanjug)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: