San Francisko pita građane: "Da li ste treći pol, Ninauposkitzipikspe, nebinarni ili Čubaka?"

Gradske vlasti San Franciska najavile su pokretanje programa za pomoć transrodnim osobama, a gradonačelnik London Brid je rekao da će novi program transrodnim stanovnicima sa niskim primanjima mesečno isplaćivati 1.200 dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2022.

14:21

San Francisko pita građane:
Foto: Profimedia

Zainteresovani građani u prijavi mogu odabrati preko 97 rodnih identiteta, među kojima su i "agresivac/agresivka", "Čubaka", "rodni odmetnik", "osoba kreativnog pola", "muškarača", "polirodna osoba", "višerodna osoba", "treći pol", "nerodna osoba".

Stanovnici San Franciska mogu, između ostalog, osećati da je njihov rod "Ninauposkitzipikspe", "Faafafine", "Lhamana", "Maverike", "Vhakavahine", "Fakaleiti", "Čibados", "Mangaiko".

Ukoliko ovih 97 rodnih identiteta ipak nedovoljno precizno opisuju vaš rodni identitet, San Francisko nudi i opciju br. 98 - da rodni identitet upišete sami.

Pored toga, prijava zahteva da izaberete zamenice koje koristite, a pored On ili Ona, možete da se izjasnite i kao Oni, Ono, Ko, Zi, Kse, Ej, E, Pir, Fae, Ae i Tej.

Iz ovog američkog grada naglašavaju da će navedene isplate "pomoći finansijski nesigurnoj trans zajednici".

Pored zagarantovanih mesečnih prihoda, učesnicima programa će, kako navode zvaničnici, biti pružena "medicinska i mentalna zdravstvena pomoć pri afirmaciji pola, ali i usluge 'finansijskog koučinga'".

San Francisko je jedan od najskupljih gradova na svetu, a prosečna mesečna kirija je više od 3.600 dolara. Kako procenjuje "San Fancisko hronikl", broj beskućnika je ove godine dostigao oko 20.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: