Kapetan Kirk nerado se seća odlaska u svemir: "Video sam samo smrt, to je za mene bila sahrana"

Vilijam Šatner je očekivao da će postići "krajnju katarzu" nakon svog istorijskog leta u svemir na koji ga je poslao milijarder Džef Bezos. Umesto toga, putovanje ga je ostavilo ispunjeno tugom, "neograničenom tugom" i novootkrivenom zahvalnošću za lepotu Zemlje, rekao je glumac iz Zvezdanih staza.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2022.

11:49

Kapetan Kirk nerado se seća odlaska u svemir:
Foto: EPA/DAN PELED

"Moj put u svemir je trebalo da bude proslava; umesto toga, osećao se kao sahrana", navodi se u odlomku iz njegove knjige "Boldly Go: Reflections on a Life of Ave and Wonder", koju je objavio Varajeti.

"Volim misteriju univerzuma. Volim sva pitanja koja su nam dolazila tokom hiljada godina istraživanja i hipoteza… ali kada sam pogledao u suprotnom pravcu, u svemir, nije bilo misterije, nikakvog veličanstvenog strahopoštovanja… sve što sam video bila je smrt", Šatner je napisao.

Slike glumca prislonjenog na prozor raketne kapsule Džefa Bezosa Blue Origin emitovane su uživo u oktobru prošle godine dok se četvoročlana posada približavala granici svemira, poznatoj kao Karmanova linija, i nastavila dalje.

Ali za Šatnera, prisećajući se tog pogleda skoro godinu dana kasnije, opisuje "hladnu, mračnu, crnu prazninu... duboku, obavijajuću, sveobuhvatnu".

"Sve što sam mislio da je pogrešno. Sve što sam očekivao da vidim bilo je pogrešno", napisao je on. "Mislio sam da će odlazak u svemir biti konačna katarza te veze koju sam tražio između svih živih bića - da će biti gore biti sledeći prelep korak ka razumevanju harmonije univerzuma."
Foto: Profimedia
Kanađanin, koji je osvojio svet svojom ulogom kapetana Džejmsa Kirka sa USS Enterprajza iz Zvezdanih staza, rasplakao se po sletanju, opisujući da je doživeo "najdublje iskustvo koje može da zamisli". "Nadam se da se nikada neću oporaviti od ovoga", rekao je tada. "Tako sam ispunjen emocijama zbog onoga što se upravo dogodilo. To je izvanredno, izvanredno."

Ali godinu dana nakon što se vratio na Zemlju, Šatner je napisao u odlomku: "Otkrio sam da lepota nije tamo, ona je ovde dole, sa svima nama. To što sam to ostavio iza sebe učinilo je moju vezu sa našom malom planetom još dubljom."

"Bilo je to među najjačim osećanjima tuge sa kojima sam se ikada susreo. Kontrast između opake hladnoće svemira i toplog negovanja Zemlje ispod ispunio me je ogromnom tugom.

"Svakog dana se suočavamo sa saznanjem o daljem uništavanju Zemlje u našim rukama: izumiranju životinjskih vrsta, flore i faune… stvari za koje je trebalo 5 milijardi godina da se razviju, i odjednom ih više nikada nećemo videti zbog mešanja. čovečanstva. To me je ispunilo užasom. Moj put u svemir je trebalo da bude proslava; umesto toga, osećalo se kao sahrana."

On je u nedavnom intervjuu za Washington Post dodao: "Svi ostali su tresli flaše šampanjca, i to je bio priličan osećaj postignuća. I uopšte se nisam tako osećao. Nisam slavio. Ja sam, ne znam, tresao pesnicama ka bogovima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: