Putinova protivnica pobegla iz kućnog pritvora: Ruska novinarka je živa, oglasila se na mreži VIDEO

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja je u prenosu uživo izrazila svoj stav protiv napada na Ukrajinu, danas je potvrdila da je pobegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vesti.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

12:11

Default images

"Smatram da se potpuno nedužna, a kako naša država odbija da poštuje svoje zakone, ja odbijam da poštujem meru zabrane koja mi je izrečena 30. septembra 2022. te se oslobađam istog", napisala je na Telegramu.

Njen advokat je rekao da je 44-godišnja novinarka trebalo da se pojavi na saslušanju u 10 sati po moskovskom vremenu te da se ne zna gde se trenutno nalazi.

Ovsjanikova je u avgustu kažnjena sa dva meseca kućnog pritvora zbog protesta u julu na kojem je pored Kremlja stajala sa plakatom koji je ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao ubicom, a njegove vojnike fašistima.

Preti joj 10 godina zatvora

Preti joj do 10 godina zatvora za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama. Njen kućni pritvor trebalo je da traje do 9. oktobra, ali Russia Today je u subotu pisao da je pobegla sa svojom 11-godišnjom ćerkom i da se ne zna gde se nalaze.

Još je nejasno kako je uspela da pobegne, a u ponedeljak su se njeno ime i fotografija pojavili na zvaničnoj listi begunaca Ministarstva unutrašnjih poslova.

U današnjoj objavi potvrdila je da je pobegla i pritom kritikovala članak zakona po kojem je optužena zbog toga što "govori istinu". Rusija je nove zakone o "namernom širenju lažnih informacija" donela 4. marta osam dana nakon početka rata u Ukrajini.

Ovsjanikova je ranije u martu u televizijskom studiju izašla pred kamere tokom informativnog programa noseći natpis "zaustavite rat" i "lažu vas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: