Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

Ove nedelje se dodeljuju Nobelove nagrade iz različitih oblasti, a nakon medicine i fizike, danas je dodeljena Nobelova nagrada za hemiju.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

10:50

Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju
Foto: Tanjug/Christine Olsson/TT News Agency via AP

Nobelova nagrada za hemiju dobilo je troje hemičara Kerolin Betrozi, Morten Meldan i K. Beri Šarples.

Švedska kraljevska akademija nauka je saoštila da je ovo troje hemičara Nobelovu nagradu dobilo za "razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije".

Šarples i Meldan su postavili temelje za funkcionalnu formu hemije, klik hemiju, u kojoj se molekularni gradivni blokovi spajaju brzo i efikasno.

Kerolin Bertozi je klik hemiju iskoristila u novoj dimenziji i počela da je koristi u živim organizmima.

"Ponekad su jednostavni odgovori najbolji. Beri Šarples i Morten Meldal dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2022. jer su uneli hemiju u eru funkcionalizma i postavili temelje klik hemiji. Oni dele nagradu sa Kerolin Bertozi, koja je klik hemiju podigla na novi nivo i počela da je koristi za mapiranje ćelija. Njene bioortogonalne reakcije sada doprinose ciljanijim tretmanima raka, među mnogim drugim primenama“, navodi se u obrazloženju.

Beriju Šarplesu je ovo drugi put da je dobio Nobelovu nagradu za hemiju budući da ju je osvojio i 2001. godine.

Švedski genetičar dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

"Hemičari su dugo bili vođeni željom da grade sve komplikovanije molekule. U farmaceutskim istraživanjima, ovo je često uključivalo veštačko obnavljanje prirodnih molekula sa lekovitim svojstvima. Ovo je dovelo do mnogih molekularnih konstrukcija koje su vredne divljenja, ali one su generalno dugotrajne i veoma skupe za proizvodnju.Ovogodišnja nagrada za hemiju bavi se time da ne komplikuje stvari, već da radi sa onim što je lako i jednostavno. Funkcionalni molekuli se mogu izgraditi čak i jednostavnim putem", rekao je Johan Akvist, predsednik Nobelovog komiteta za hemiju.

Beri Šarples je oko 2000. godine skovao je koncept klik hemije, koji je oblik jednostavne i pouzdane hemije, gde se reakcije dešavaju brzo i izbegavaju se neželjeni nusproizvodi.

Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku

Ubrzo nakon toga, Morten Meldal i Beri Šarples – nezavisno jedan od drugog – predstavili su ono što je sada krunski dragulj klik hemije: azid-alkin cikloadiciju katalizovan bakrom. Ovo je elegantna i efikasna hemijska reakcija koja je sada u širokoj upotrebi. Između mnogih drugih upotreba, koristi se u razvoju farmaceutskih proizvoda, za mapiranje DNK i stvaranje materijala koji više odgovaraju svrsi.

Karolin Bertozi podigla je klik hemiju na novi nivo. Da bi mapirala važne, ali neuhvatljive biomolekule na površini ćelija – glikane – razvila je reakcije klika koje rade unutar živih organizama. Njene bioortogonalne reakcije se odvijaju bez narušavanja normalne hemije ćelije.

Ove reakcije se sada koriste globalno za istraživanje ćelija i praćenje bioloških procesa. Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali ciljanje lekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima.

"Klik hemija i bioortogonalne reakcije odvele su hemiju u eru funkcionalizma. Ovo donosi najveću korist čovečanstvu", pisalo je u obrazloženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: