Bikini i poslednja moda: Kako su izgledale Iranke pre revolucije koja ih je bukvalno zavila u crno

Hiljade ljudi u Iranu protestuju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru. Amini je umrla nakon što je tri dana bila u komi posle hapšenja zastrašujuće iranske policije za moral jer je neprikladno nosila hidžab. Žene na ulicama Irana seku kosu i pale hidžabe, a broj poginulih i privedenih svakog dana se povećava.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2022.

15:19

Bikini i poslednja moda: Kako su izgledale Iranke pre revolucije koja ih je bukvalno zavila u crno
Foto: Profimedia

Iranke su pre Iranske revolucije 1979. izgledale i ponašale se kao žene na Zapadu.

Fotografije nastale sedamdesetih na ulicama Irana iz današnje perspektive gotovo su neverovatne - devojke i žene su šetale bez hidžaba, u suknjama i haljinama i oblačile sve ono što su želele. Na plaži su se provodile u dvodelnim kupaćim kostimima. O izgledu i ponašanju žena u Iranu pre "revolucije" najbolje svedoče fotografije iranske carice Fara Palavi koja je obožavala modu i umetnost te bila ikona svog vremena sve dok ona i njen suprug Muhamed Reza Palavi nisu proterani iz zemlje.
Foto: Profimedia
Iranska carica nosila je suknje, pantalone, haljine, leopard-print i sve što je htela te se bez problema fotkala u kupaćem kostimu. Istu modu pratile su i gotovo sve mlade žene u Iranu. Osim kozmetici i modi, mlade žene u Iranu imale su pristup obrazovanju i bile involvirane u gotovo svaki segment tadašnjeg društva.
Foto: profimedia
Sada, slika iz Irana je potpuno drugačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: