Užas u srpskim porodilištima: "Ubili su mi dete u stomaku"; Ginekolog: "Recite ime doktora"

Koliko je akušersko nasilje prisutno u Srbiji? Šta sve pod to spada? Tri advokatice uradile su istraživanje čiji rezultati pokazuju da je u Srbiji prisutno 16 vrsta nasilja u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 23.09.2022.

14:34

Užas u srpskim porodilištima:
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Maja Simić Simeunović je izgubila dete prilikom porođaja u porodilištu Narodni front.

"To mi je najtužniji dan u životu. Ona je tražila carski rez ali lekar je odbio joj usliši zahtev. Doktor mi je legao na stomak, i smatram da mi se zbog toga, kao i velike indukcije, pocepala materica na tri mesta", kaže Maja za TV Prva.

"Najgore što mi se desilo je što mi se dete ugušilo u materici. To su mi saopštili kada sam se probudila iz totalne anestezije i nakon hitnog carskog reza, za koji su odjednom shvatili da je ipak bio potreban", rekla je.

Od 31. januara, kaže Maja, njena porodica je zavijena u crno.

"Izašla sam u javnost jer želim da se krivci kazne, da institucija preuzme odgovornost. Želim da se izborim za svoje ne preminulo, nego ubijeno dete", kaže Maja.
Advokatica Jelena Stanković koja je radila istraživanje smatra da treba ohrabriti žene da istupe sa svojim lošim iskustvima, njen istraživački tim je dobio više od 200 prijava i dodaje da ih dobijaju svakodnevno.

Jelena Stanković navodi da u akušersko nasilje spada i upotreba medicinskih zahvata koje je SZO proglasio zastarelim, nedopustiva komunikacija sa porodiljom u koje spadaju i vređanje i ignorisanje zahteva pacijentkinje, između ostalog.

Doktor Vanja Milošević, ginekolog, želi da Maja imenuje lekara koji je vodio njenu trudnoću ali i porođaj, pošto se radi o dva različita lekara.

"Ne sviđa mi se citiranje advokatice. Dozvolite lekarima i babicama da rade svoj posao! Treba imenovati lekara, verujem svakoj trudnici da je prošla loše iskustvo, ali moramo da izvučemo pouke. Ubi me prejaka reč, sve ste podveli pod akušersko nasilje. Treba da se trudimo da nijedna žena nema loše iskustvo u porođaju, i žene zbog toga ne žele da ostanu u drugom stanju. Naši stari profesori su govorili da žena nikada nije bliže da dâ život do onog trenutka kad daje nov život. Sigurno se dešavaju ovakve stvari i nijedno izvinjenje neće Maji pomoći", kaže lekar.

Maja Simić Simeunović je rekla da dr Milošević i te kako zna o kojim lekarima je reč, jer radi u istoj instituciji sa njima, i svi u Narodnom frontu su upoznati sa njenim slučajem.

"To da je žena najbliže smrti tokom porođaja je smešno. Mi smo u 21. veku i žene ne bi trebalo da se porađaju kao naše prababe. Ako može da se izbegne bol, treba ga izbeći", navodi Maja Simić Simeunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: