Kardinal optužen za seksualno uznemiravanje, papa ne pokreće istragu: "Dodirivao mi je zadnjicu"

Vatikan je saopštio da je preliminarna crkvena istraga o optužbi za seksualno zlostavljanje jedne Kanađanke protiv kardinala Marka Ouejea utvrdila da slučaj ne zahteva dalju istragu.

Izvor: B92, Jutarnji list

Petak, 19.08.2022.

10:35

Kardinal optužen za seksualno uznemiravanje, papa ne pokreće istragu:
Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Papa Franja neće pokrenuti kanonski proces protiv kardinala Marka Ouejea, optuženog u Kanadi za seksualno uznemiravanje, konkretno za "neprikladno dodirivanje" gospođe navedene pod inicijalom F.

Portparol Vatikana Mateo Bruni potvrdio je da je Vatikan primio optužbe protiv Ouejea i da ih je istražio jezuitski teolog, velečasni Žak Serve. On je utvrdio da nema osnova da se nastavi kanonska istraga ili suđenje, rekao je Bruni.

Serve je izjavio da je do zaključka došao nakon što je pročitao pisane navode žene, identifikovane kao "F", i s njom razgovarao putem video linka, zajedno sa prisutnim članom odbora dijeceze.

"Ta osoba nije iznela optužbu koja bi mogla da pruži materijal za istragu", rekao je Serve, navodi se u saopštenju Vatikana.

"Nakon daljnh prikladnih konsultacija papa Franja izjavljuje da ne postoje dovoljni elementi za otvaranje kanonske istrage za seksualno uznemiravanje osobe F. od strane kardinala Ouejea", kaže Bruni.

Dodirnuo joj zadnjicu

Ueje je bio na čelu nadbiskupije u Kvebeku od 2002. do 2010. godine, kada je postao prefekt kongregacije za biskupe. Na toj funkciji on nadzire sve istrage Katoličke crkve o navodima o nedoličnom seksualnom ponašanju u koje su umešani odrasli i biskupi ili kardinali.

Kardinal Oueje je samo jedan od 88 sveštenika ili službenika arhidijeceze u Kvebeku obuhvaćenih dvema kolektivnim tužbama za seksualno nasilje koje su podnesene u maju. Ovih dana je tužbe odobrio istražni sudija u Kvebeku, pa advokatska komora "Arsenault Dufresne Wee Avocats" iz Montreala ima 90 dana vremena za podnošenje baznih dokumenata radi dokazivanja navodnih kaznenih dela. Optužbe su, dakle, još u preliminarnoj fazi, ali su, nakon odluke istražnog sudije, u utorak postale dostupne javnosti.

Iz saopštenja Vatikana moglo bi da se zaključi da je Papa o svemu ovome bio informisan ranije, pa je stigao da sprovede svoju preliminarnu istragu preko teologa Servea.

Optužbe je, preko zajedničke advokatske akcije, podnela 101 osoba. Jedna od njih je gospođa F., koja tvrdi da ju je kardinal Oueje 2010. godine više puta dodirivao neprikladno, bez njene želje, pa da joj je jednom prešao dlanom preko leđa, a drugi put dodirnuo zadnjicu.

Pravomoćnu presudu u tom kaznenom procesu u Kanadi ne treba očekivati veoma brzo. Kanonski proces u Katoličkoj crkvi odvija se nezavisno od kaznenog procesa u nekoj državi, te se temelji na crkvenom Zakoniku kanonskog prava, a ne na državnim zakonima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: