Misteriozna smrt mladog pilota iz Severne Karoline: Jedan poziv otkrio da je iskočio iz aviona

Uspaničeni poziv službi za hitne slučajeve iz kontrole vazdušnog saobraćaja Severne Karoline otkriva da je kopilot skočio iz oštećenog aviona sa više od 10.600 metara pre nego što je drugi pilot prinudno sleteo na međunarodni aerodrom Rali-Daram, sudeći prema snimku poziva objavljenom u utorak.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2022.

13:57

Misteriozna smrt mladog pilota iz Severne Karoline: Jedan poziv otkrio da je iskočio iz aviona
Foto: Profimedia

Nejasno je kako i zašto je Čarls Hju Kruks (23) skočio iz malog teretnog aviona u petak popodne, oko 48 kilometara južno od pomenutog aerodroma.

Još uvek nije utvrđeno da li je Kruks to uradio namerno ali poznato je da nije imao padobran. Telo studenta Univerziteta Baknel pronađeno je u dvorištu porodične kuće u Fukvaj-Varini. Na snimku 911 poziva čuju se dva neimenovana službenika Federalne uprave za vazduhoplovstvo kako govore dispečeru hitne službe da je avion krenuo ka aerodromu. Pilot iz posade im je očigledno rekao da je njegov kopilot "iskočio iz aviona", preneli su mediji.

"Imamo pilota koji se spustio na tlo", rekao je kontrolor dispečeru 911, prema audio-snimku. "Njegov kopilot je iskočio iz aviona. Udario je u zemlju i evo koordinata".

Na kraju razgovora, zaposleni u FFA je konstatovao: "Šta možemo da uradimo u ovom momentu... Ne znam. Ovo je najluđa stvar koju sam ikada čuo".

Poziv je trajao oko 13 minuta, pri čemu su kontrolori nekoliko puta konstatovali da je kopilot skočio.

Šef operacija za hitne slučajeve okruga Vejk Daršan Patel rekao je da je prvi 911 poziv podstakao potragu za Kruksom. Avion je značajno oštećen na stajnom trapu i trupu, prema preliminarnim informacijama koje je prikupio Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja. Istraga je u toku.

Pilot, čije ime nije saopšteno, zadobio je lakše povrede. Prebačen je u bolnicu "Duke" i pušten prošlog petka uveče.

Čudno je što se u 40-minutnoj razmeni informacija između neidentifikovanog pilota i kontrole vazdušnog saobraćaja ne pominje i ne nagoveštava da je Kruks pao iz aviona. Može se čuti kako pilot kaže: "Hitno, izgubili smo desni točak. Želeli bismo da nastavimo ka Raliju i da sletimo u Raliju", a zatim dodaje: "Imamo dve osobe na letu, a gorivo će nam trajati naredna četiri sata".

Nakon što je kontrola vazdušnog saobraćaja potvrdila da nastavlja svu navigaciju ka aerodromu Rali-Daram, upitali su pilota da li su pokušali da slete na Rejford Vest, i da li je točak otpao dok je avion još bio u vazduhu.

"Pokušavali smo da sletimo", odgovorio je pilot i dodao: "Uspostavili smo kontakt sa tlom, teško smo sleteli i odlučili smo da kružimo, a u tom trenutku smo izgubili točak".

Kada je kontrola vazdušnog saobraćaja postavila pitanje kako nameravaju da slete, pilot je odgovorio: "Moramo da idemo što sporije i pretpostavljam da ćemo ga spustiti na 'stomak'", a zatim je ponovio da je avionu otpao desni točak.

Više agencija za sprovođenje zakona bilo je prisutno kada je avion udario u pistu 5R-23L na međunarodnom aerodromu Rali-Daram oko 14:40. Ali u avionu je bila jedna osoba, bez kopilota Kruksa.

Porodica koja živi na imanju gde je Kruks pronađen kasnije je rekla lokalnim medijima da su čuli glasan udarac nakon čega su pozvali policiju.

Hju Kruks, otac 23-godišnjeg mladića, rekao je da je letenje bio 'životni san' njegovog sina i da je on bivši instruktor letenja koji je imao sertifikat da leti u svim vrstama uslova.

Kruksov otac otkrio je i da mu je sin nedavno rekao kako "ne bi menjao mesta ni sa kim na svetu, i da je voleo to što radi".

Avion je bio u vlasništvu kompanije "Rampart Aviation" sa sedištem u Koloradu. Kompanija, u kojoj se Kruks zaposlio pre pet meseci, kako piše na mreži LinkedIn, za sada nema komentar.

Avion sa 10 sedišta, CASA C-212 Aviocar, napravljen u Španiji 1983. godine, nije imao komercijalni let u vreme incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: