Teška muka za ugledni hrvatski sud: Saslušavali ženu koja pati u braku kao devica

Arhive hrvatskih sudova kriju brojne bizarne slučajeve iz istorije suđenja na ovim prostorima. Među njima su i neobične bračne razmirice sa kojima je morao da se nosi Kasacijski sud Stola sedmorice, koji je bio preteča današnjega Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

11:35

Teška muka za ugledni hrvatski sud: Saslušavali ženu koja pati u braku kao devica
Foto: Shutterstock/LiliGraphie

Tako su, na primer, morali da rešavaju slučaj Amerikanke koja je došla u Zagreb na dogovoreni brak i ostala izigrana te brakorazvodnu parnicu u kojoj se veštačila sposobnost supruga da izvršava bračne obveze. Tekst je rekonstrukcija autentičnih presuda iz arhive građanskih parnica Stola sedmorice u Zagrebu sa kraja dvadesetih i početka tridesetih godina prošlog veka:

"Na silnim je mukama bio Kasacijski sud svim nam poznat kao Stol sedmorice u Narodnom domu ovih dana. To naše vrhovno sudačko telo moralo je da sluša najpre Amerikanku koja je tužila Zagrepčanina jer joj je obećao da će je uzeti, ali to nije učinio, već se predomislio, a ona je snosila trošak puta od 200 dolara iz Amerike. Žali se Amerikanka da je tuženi bez temeljnog uzroka odustao od datog obećanja izjavivši da je neće oženiti! Usled toga tražila je odštetu i to: u ime putnih troškova iz Amerike ovamo i natrag u Ameriku protuvrednostit od 600 dolara, u ime izmakle zaslužbe u Americi kroz 12 meseci po 60 dolara ili ukupno 1.320 dolara odnosno protuvrednost od 63.360 din. Prvostepeni sud dosudio je podnosiocu tužbe iznos od 9.600 Din, dok je sa viškom zahteva tužioca odbio. Tako i ostade. Stol sedmorice nije uvažio niti reviziju strane koja je tužila niti reviziju tuženog za njihove troškove.

Ali još gore im beše u parnici A. protiv tuženog muža B, radi razvoda braka. Žena je tražila da se proglasi nevalidnost njenog braka sa tuženim, pa navodi kao razlog nesposobnost tuženog da ispuni bračnu dužnost, a navodi i svedoka Dra G-a, te traži sudsko posmatranje pregledanjem tuženog, a povrh toga doprinosi lekarsko uverenje o njenoj nevinosti, koju je lekar ustanovio 17. aprila 1934. godine, a venčana je 9. oktobra 1933. godine. Prvo je sud udovoljio zahtevu tužbe uzimajući dokazanu nemogućnost tuženog za ispunjenje bračne dužnosti, a to na osnovu iskaza svedoka Dra. G-a, te lekarskog uverenja o nevinosti žene koja je podnela tužbu i zahtev za razvod braka. Ali Sto sedmorice je zaključio da je neosnovano prvostepeni sud propustio veštačko posmatranje tuženog. Oni misle da iskaz svedoka Dra. G-a, te lekarsko uverenje o devičanstvu strane koja tuži ne mogu biti potpun dokaz o nemogućnosti tuženog da ispunii bračnu dužnost. Samo devičanstvo žene koja podnosi tužbu nije potpun dokaz da je njen muž u nemogućnosti vršenja bračne dužnosti, smatra Sto sedmorice."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: