NASA objavila veličanstvene fotografije iz svemira, veliko otkriće za čovečanstvo je tu FOTO

Kako je i najavila NASA, prve fotografije koje je napravio novi svemirski teleskop Džejms Veb, predstavljene su javnosti. Prema izjavama naučnika koji su fotografije ranije videli, reč je o "istorijskim fotografijama".

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 12.07.2022.

19:25

NASA objavila veličanstvene fotografije iz svemira, veliko otkriće za čovečanstvo je tu FOTO
Foto:EPA/ NASA, ESA, CSA, and STScI HANDOU

Današnji dan daje novo značenje izrazu "dok oko seže", istaknuto je u uvodnom delu izlaganja. Procenjuje se da je svemir star oko 13,8 milijardi godina, a ovaj teleskop može da pogleda unazad više od 13 milijardi godina.

Tačnije, može da uhvati svetlost zvezda koje su nastale skoro na samom početku i putovale više od 13 milijardi godina do nas, rekao je direktor NASA-e Bil Nelson i dodao da to znači da će ljudi prvi put videti kako je svemir izgledao ubrzo nakon "velikog praska".

"Danas čovečanstvu predstavljamo revolucionarni novi pogled na univerzum sa svemirskog teleskopa Džejms Veb – pogled kakav svet nikada ranije nije video", rekao je Nelson.
Foto:EPA/ NASA, ESA, CSA, and STScI HANDOU
Ove slike, uključujući najdublji pogled na naš univerzum ikada snimljen, pokazuju nam kako će Veb pomoći da otkrijemo odgovore na pitanja koja još ne znamo kako da postavimo; pitanja koja će nam pomoći da bolje razumemo naš univerzum i mesto čovečanstva u njemu.

Uzimamo snove i pretvaramo ih u stvarnost za dobrobit čovečanstva. Jedva čekam da vidim otkrića do kojih dolazimo - tim je tek počeo!

Podsetimo, nakon što je američki predsednik Džo Bajden prethodne noći predstavio prvu fotografiju na kojoj se vidi komad neba veličine zrna peska na kome se nalaze hiljade galaksija, NASA i njeni partneri objavili su i druge fotografije sa tog seta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: