Lekarka: "Ne treba izjednačavati bromazepam i marihuanu"; Advokat: "U pravnom smislu to je isto"

Juče je u javnosti odjeknula vest da je glumica Milena Božić privedena zbog nošenja bromazepama. Policija je u izveštaju bromazepam označila kao opojnu drogu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

09:29

Default images

Da li ima pravnih osnova da se podigne optužnica i kako lek bromazepam deluje na pacijenta? O ovoj temi su u emisiji "Jutro" na TV Prva govorili zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu Nikola Pantelić, advokat Vojin Šaljić i psihijatrica Tatjana Vlašković Jovićević.
Psihijatrica Tatjana Vlašković Jovićević je rekla da je uzimanje bromazepama postalo nešto poput tradicije kod nas, ali da ovaj lek ne može biti smatran opojnom drogom.

"Bromazepam je vrsta psihoaktivne supstance, a opojne droge su jače od bromazepama. Bromazepam se koristi za anksiozna stanja ili na primer kod visokog pritiska. Njega mogu da prepišu i kardiolog, lekar opšte prakse, psihijatar. Izdaje se uz recept, ali uvek postoji neko ko može da ga nabavi bez recepta. Po pravilu, može samo uz recept. Bromazepam je jako dobar lek, ako se koristi kako treba, jer smanjuje nivo napetosti."

"Ne treba izjednačavati bromazepam i marihuanu", bila je odlučna doktorka Vlašković Jovićević.

Sa druge strane, zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu Nikola Pantelić je objasnio da policija bromazepam, ukoliko ne postoji recept, tretira poput marihuane.

"Postoje dva pojma bromazepama: sa medicinskog aspekta to nije opojna droga, ali u pravnom smislu jeste. Svako koga policija pregleda pretresom, a ustanovi se da ne postoji recept, proći će isto kao i ova gospođa. Svakako će doći do procesuiranja", dodao je Pantelić.

"U krivičnopravnom smislu to je isto", saglasio se advokat Šaljić sa konstatacijom da bromazepam i marihuana mogu da se izjednače.

Nuspojave korišćenja bromazepama

Kada govorimo o nuspojavama korišćenja bromazepama, zavisnost se izdvaja kao najgora.

"Izazivanje zavisnosti je najgora nuspojava. Zato se uzima dozirano, nekoliko nedelja, pa se isključuje postepeno. Nekome na primer ovaj lek ne pomaže, može da izazove konfuziju. Sve je to individualno. Veliki broj ljudi uzima na svoju ruku ove lekove", dodala je doktorka Vlašković Jovićević.
Bromazepam ostaje u krvi 20 sati

"Postoji statistika koja govori da 25 odsto građana Srbije koristi ovakvu vrstu lekova, sa receptom. Korišćenje lekova ovog tipa ne može da se koristi akutno, već u kontinuiranom periodu. Njihovo pravo dejstvo je nakoin 10, 15 dana. Obratite se lekaru da li uopšte treba da koristite. Izbegavajte upotrebu ovih lekova na svoju ruku. Bromazepam ostaje u krvi 20 sati", rekao je advokat Vojin Šaljić.

"Nikad ne bismo saznala za slučaj da se ne radi o glumici"

Svi gosti u emisiji su rekli da za ovaj slučaj glumice javnost ne bi ni saznala da nije u pitanju javna ličnost.

"Da se ne radi o glumici koja je poznata, mi nikada ne bismo saznali za ovo", rekao je Šaljić.

"Ovo je jedna normalna policijska akcija. Svako ko poseduje lekove koji se nalaze na spisku bez recepta proći će na isti način", dodao je Pantelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: