Poznati osudili odluku Vrhovnog suda SAD: "Oružje svima, ali ne i pravo na abortus" FOTO

Vest da je Vrhovni sud u SAD-u poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji uzdrmala je javnost širom sveta, a svoje razočaranje odlukom su na društvenim mrežama podelile brojne poznate ličnosti.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2022.

08:14

Poznati osudili odluku Vrhovnog suda SAD:
Foto: EPA-EFE/DJ JOHNSON

Vrhovni sud je u petak poništio slučaj Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji savezno ustavno pravo na abortus. Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

Reakcije u svetu poznatih na ovu odluku brzo su se proširile društvenim mrežama.

"Apsolutno sam užasnuta da smo ovde gde smo - da nas je današnja odluka, nakon toliko decenija borbe za prava žena na sopstveno telo, lišila toga", napisala je na Tviteru pevačica Tejlor Svift. "Ovo je poražavajuća vest za porodice – muškarce i žene – koji veruju da Vlada ne treba da odlučuje kada i sa kim će postati roditelji. Ovo nije kraj ove borbe za ljudska prava", napisala je glumica Elizabet Benks. "Ovo je mračan dan u američkoj istoriji. Vrhovni sud uništio je pravo žena na izbor. Rezultat će uništiti živote žena, učiniti decu i porodicu siromašnijim, povećati finansijsko opterećenje muškaraca i narušiti američku ekonomiju. Ovo je užasna tragedija za sve nas", napisala je glumica i komičarka Aisha Tyler.
Sada više nego ikad moramo upotrijebiti svoj glas", poručila je komičarka Aiša Tajler. "Sada više nego ikad moramo dići svoj glas", poručila je Vajola Dejvis. “Danas je teško, ali ovo nije kraj jer će se u ovoj zemlji borba za naša građanska prava nastaviti. Jednakost za sve, ne samo za neke. Budite uz one kojima je naša pomoć trenutno najpotrebnija", pozvala je pevačica Sindi Loper. "Kakav tužan dan za ovu zemlju. Oružje svima, ali ne i reproduktivna prava. Uvrnuto", napisao je Endi Koen. "Današnja odluka Vrhovnog suda imaće smrtonosne posledice, a najviše će patiti obojene osobe koje se već suočavaju sa nerazmernom diskriminacijom u našoj zemlji i bore se sa teškom krizom smrtnosti majki", poručila je glumica Alisa Milano. "Ovaj Vrhovni sud je apsolutna katastrofa. Od davanja ljudima prava da nose oružje do oduzimanja prava ženama na autonomiju nad vlastitim telima", smatra glumica i aktivistkinja Patriša Arket.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: