"Kosovski boj najveći hrvatski rat", izjava koja je digla region; Ljubiša Ristić: "Zapanjen sam"

U Hrvatskoj se pojavila još jedna tvrdnja koja je zapalila čitav region, a ona glasi - Kosovski boj je najveća bitka u hrvatskoj istoriji, a Knez Lazar bio je vazal hrvatskog kralja.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 23.06.2022.

12:25

Foto: Printscreen/TV Prva

Reditelj Ljubiša Ristić kaže za TV Prva da ga zapanjuje pojava takvih vesti.

"To je objavila Hrvatska pravoslavna crkva. Ali taj tekst je objavljen 2016. godine, i sad ga je opet neko plasirao. To je obična glupost, propaganda, nevešto sročena budalaština. Ne treba se oko toga uzbuđivati", navodi on.

Navodi da u tom tekstu nema ničeg smislenog.

"Ti je neozbiljan uvod u ozbiljne stvari. Ovaj pokušaj da se izvlači tepih Srbiji ispod nogu je smešan", ističe, te dodaje:

"To je igra velikih sila, a ne ovi pokušaji komšija koji su više smešni i tužni."

Govoreći o tome kako Hrvati prisvajaju i Teslu, Ristić komentariše da su to notorne stvari:

"Porušite spomenik NIkoli Tesli, pa mu pobijete celu porodoci, pa se dičite usepsima građanina Austrougarske. Tesla je jasno rekao da je njegova domovina taj deo Austrougarske, ali je uvek isticao da je Srbin. On je građanin sveta, i glupo je rasporavljati koje je nacionalnosti, a polemisanje o tome je besmisleno"

Često ne razlikujemo uobičajeni nacionalizam od nečega pto je rasizam, smatra reditelj.

"Srbi i Hrvati su često nacionalnosti, to je sladak osećaj pripadnosti. Dokazuješ da voliš svoje, ali je uvek na amplitudi ljubavi i mržnje. Srbi i Hrvati nisu nikome bliži nego jedni drugima, jer nas povezuje jezik. Slovenci doduše uvek gledaju kroz vas, oni su uvek mislili da su drugačiji, i to je kod njih rasizam a ne nacionalizam. Radio sam po celom svetu ali ono što sam video u Sloveniji sada se pojavljuje u Hrvatskoj i recimo u Bosni", navodi Ristić i smatra da svesne akcije ove vrste, koje imaju ekonomsku i geopolitičku pozadinu, imaju nameru da unište kulturni prostor koji povezuje narode

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: