Na nebu iznad Novog Zelanda uočena spiralna svetlost, stanovnici znaju ko je "kriv" FOTO

Misteriozna svetlosna spirala na noćnom nebu koja je primećena kod Novog Zelanda, izazvala je zanimanje šire javnosti i pokrenula raspravu na internetu.

Izvor: klix.ba

Sreda, 22.06.2022.

19:16

Na nebu iznad Novog Zelanda uočena spiralna svetlost, stanovnici znaju ko je
Foto: Profimedia

Mnogi se pitaju o čemu je zapravo reč, a uzrok ove neobične pojave prema tvrdnjama stručnjaka nisu ni vanzemaljci ni igra svetlosti, već "umiruća" SpaceX raketa, kako pišu strani mediji.

Spiralni oblak gasa koji je obasjao nebo iznad grada Nelsona u večernjim satima bio je uočljiv u dužini od 750 km. Stručnjaci sugerišu da je ovo najverovatnije posledica projekta SpaceX-a koji je samo nekoliko sati ranije lansirao raketu Falcon 9 sa satelitom Globalstar DM15.

A u trenutku kad je raketa oslobađala svoj teret, stanovnici planete Zemlje su mogli da uoče trag pare koji je reflektovao svetlost Sunca i za sobom ostavljao misteriozni plavi trag.

Kako navodi Astronomsko društvo New Plymoutha uzrok spirale koja je privukla poglede je izduvni oblak iz lansirane rakete.

"Slični efekti su viđeni i ranije, a SpaceX-ov Globalstar 2 FM15 je verovatno prošao pored Novog Zelanda otprilike u to vreme", stoji u njihovoj objavi na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: