Finale Evrovizije: Da li će biti tesno između Ukrajine i Srbije - opet? Poslednji sud kladionica

Večeras je veliko finale Evrovizije 2022. u Torinu, Italiji, a uzbuđenje raste kako među takmičarima, tako i među obožavateljima manifestacije i kladionicama.

Izvor: Sanja Dojkiæ

Subota, 14.05.2022.

19:04

Finale Evrovizije: Da li će biti tesno između Ukrajine i Srbije - opet? Poslednji sud kladionica
Foto: EBU / NATHAN REINDS

Večeras ćemo imati priliku da ponovo pogledamo 20 zemalja koja su se izborila za svoje mesto u finalu, kao i prvi nastup zemalja "velike petorke", odnosno zemalja osnivačica Eurosonga - Nemačke, Španije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Finale možete pratiti uživo na B92.net na live blogu, u okviru našeg specijala o Evroviziji.

Iako je Italiju jedna platforma već proglasila "pobednikom Evrovizije", Španiji se daje velika prednost ne samo zbog modernog zvuka, već i energične pesme koja će biti retka u moru balada koje su se plasirale u ovogodišnje izdanje najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Ni Ukrajina, ni Konstrakta, već - ona osvaja Evroviziju: "Spremni smo da budemo domaćini"

Sa druge strane, veliko iznenađenje od sinoć predstavlja informacija da je Ujedinjeno Kraljevstvo, koje predstavlja Sem Rajder ove godine, veliki favorit među žirijem, te da će najviši broj poena od ovog dela glasova otići njemu a ne Ukrajini, predviđanja nalažu.

24 je magičan broj?

Foto: EBU
Naša predstavnica Konstrakta zapečatila je svoj status miljenice takmičenja nakon nastupa u drugoj polufinalnoj večeri. Društvene mreže gorele su od pohvala umetnici, ali i proizveden je ogroman broj šala, od kojih joj svaka predviđa pobedu.

Predstavnica Crne Gore besna na organizatore: "Trude se oko zemalja koje imaju više para", "Haos je"

Jedna montaža pokazala je da je pod rednim brojem 24 prošle godine nastupao i Maneskin, koji je doneo pobedu Italiji posle dugog niza godina. Naša Konstrakta upravo nastupa pod rednim brojem 24.

Marija Šerifović je donela Evroviziju u Srbiju pobedom 2007. godine. Da li je vreme da se takmičenje vrati u našu zemlju, 15 godina kasnije?

Kad smo već kod Maneskina...

Foto: EBU / THOMAS HANSES
Kako smo ranije najavili, prošlogodišnji pobednici Maneskin vraćaju se večeras na evrozijisku binu.

Za svoj nastup na Velikom finalu, Maneskin će počastiti gledaoce uživo premijerom svog potpuno novog singla "Supermodel", koji je objavljen dan ranije, u petak 13. maja.

Švedska predstavnica pravila haos na konferenciji – uvijala se oko voditelja i "pretila mu smrću"

Podsetimo, Maneskin je postao globalna senzacija od njihove prošlogodišnje pobede na Evroviziji koja se održavala u Holandiji. Njihov frontmen Damijano David postao je seks-simbol preko noći, ali radost zbog pobede na najvećem muzičkom takmičenju na svetu mogao je biti kratkog daha. Naime, odmah po proglašenju benda kao pobednika, Damijano je bio optužen da je konzumirao kokain u grin rumu, nakon čega je usledila detaljna istraga incidenta.

Da li će biti tesno između Ukrajine i Srbije, ponovo?

Foto: Profimedia
Mnogi smatraju da je pobednik Evrovizije odlučen početkom ruske invazije na Ukrajinu, te da ovogodišnji predstavnici Ukrajine Kaluš orkestar nesumnjivo izvojevaju pobedu u Torinu.

Ali sudeći po iznenađenjima iz prvog i drugog polufinala, kada su čak i neki od favorita ispali iz takmičenja, do poslednjeg trenutka ne možemo da tvrdimo da će zaista biti tako.

"Negativan publicitet učinio svoje": Severna Makedonija više ne učestvuje na Evroviziji?

Konstraktin nastup koji su svi nazvali konceptualnom umetnošću definitivno je ostavio jak utisak na publiku, koja je toliko tapšala tokom refrena zajedno sa njoj, da ona u jednom trenutku nije uopšte mogla da čuje sebe. Konstrakta je skočila na kladionicama za nekoliko mesta 12 sati nakon njenog nastupa.

Ovo blago podseća na situaciju koju smo imali i 2004. godine u Turskoj, kada nam je kao Srbiji i Crnoj Gori za dlaku izmaklo prvo mesto zbog Ukrajine.

A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu "Pod sankcijama smo"

U polufinalu Željko Joksimović koji je tada predstavljao Srbiju i Crnu Goru pesmom "Lane moje" imao je najveći broj poena (263, tačnije) a iza njega bila je vatrena Ukrajinka Ruslana, koja je u polufinalu (tada se održavalo samo jedno veče) imala 256 poena.

Međutim u finalu, do kraja maratonskog glasanja ukrajinska predstavnica Ruslana osvojila je 280 poena za pesmu Wild dances i pobedila rivala Joksimovića. Bio je ovo tek drugi nastup za Ukrajinu na Pesmi Evrovizije, a prva pobeda.

Ukrajina je izrodila mnoge evrovizijske hitove, ali i pobednike, te ostaje da se vidi da li će i večeras biti njihovo veče.

Šta kažu kladionice?

Foto: EBU / CORINNE CUMMING
Na svetskim kladionicama kvota za Konstraktinu pobedu je 51, što znači da na uloženih 1.000 evra u slučaju njene pobede dobijaš 51.000 evra. Kvote na našim kladionicama za Konstraktu su 15, što znači ako uložiš 1.000 evra, u slučanju Konstraktine pobede, dobićeš 15.000 evra, navodi "Blic".

Konstrakta je na 6. mestu na svetskim kladionicama, a iznad nje su samo Ukrajina, Švedska, Velika Britanija, Italija i Španija. Kada govorimo o kvotama vodećih zemalja, one su za Ukrajinu 1.34, za Švedsku 7, za Veliku Britaniju 8, za Italiju 11, i za Španiju 15.

Veliko finale Evrovizije počinje večeras, u 21 čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: