Sa 18 godina je otkrila da ima rak, a sedmogodišnjak joj je spasao život jednom rečenicom

Za ovu lepu i uspešnu mladu ženu, zdravu, snažnu i punu života, nikada ne biste pomislili da se u prvim danima svog bezbrižnog punoletstva suočila sa teškim životnim izazovom.

Izvor: net.hr/

Četvrtak, 12.05.2022.

14:17

Default images

Tatjanina krv u urinu bila je prvi znak da nešto nije u redu, otišla je kod lekara, a onda je čula najstrašniju rečenicu. Tatjani Popović (34) kao grom iz vedra neba je dijagnostikovan rak levog bubrega. Imala je samo 18 godina.

Pojava simptoma

"Prvi simptom koji se pojavio je krv u mokraći. Posetila sam doktora, vratila se kući sa dijagnozom upale bešike i nisam se mnogo obazirala na to. Na sreću, nešto mojoj majci nije dalo mira i ona je insistirala da ide dalje. Pregledi i novi rezultati pokazali su da je prva dijagnoza pogrešna i da bolujem od raka", priseća se Tatjana teških trenutaka nakon kojih je usledila velika borba.

Hirurgija i hemoterapija

Potom je usledila hitna operacija u Novom Sadu, Tatjana se osećala dobro, a onda je počelo zračenje i hemoterapija u Mađarskoj.

"Posle samo pet hemioterapije, našla sam se na ivici života i smrti. Osećala sam da moje telo neće izdržati naredne mesece takvog režima lečenja i morala sam nešto da preduzmem. Ovu odluku sam donela potpuno sam jer Osećala sam da za mene nema druge opcije. Nije im bilo lako da me podrže. Bila sam izuzetno mlada, ali su prihvatili moju odluku i dali sve od sebe da mi pomognu u tretmanu koji sam odabrala“, objasnila je Tatjana. Promena u ishrani

"Moraš da promeniš ishranu", rekao joj je dečak. Tatjana je rekla da njena odluka nije došla slučajno. Još se seća sedmogodišnjeg dečaka Luke kojeg je upoznala u bolnici.

"Bilo mi je jako teško, a on je ušao u sobu, dao mi šoljicu čaja i rekao: "Moraš da promeniš ishranu". Tada sam shvatila da je to moj put i da sam spremna da promenim svoj život iz korena."

Stupila je u kontakt sa svetski poznatim konsultantom za makrobiotiku, počela više da istražuje, naoružala se disciplinom i strpljenjem i krenula putem koji je tada bio borba za život, a danas njen posao i životno opredeljenje.

"Bilo je teško nabaviti mnogo namirnica. Takva ishrana zahtevala je nekoliko sati dnevnog kuvanja, a moralo se vodi računa da se obroci jedu polako, da se svaki zalogaj žvaće dugo. Medicinski makrobiotički režim zahtevao je mnogo učenja i istraživanja ", rekla je mlada žena koja je danas priznati stručnjak u oblasti zdrave ishrane.

Posle samo nekoliko dana takve dijete osetila je da joj takvi obroci odgovaraju, lepo se oporavljala, ali je osećala ogromnu neizvesnost. Plašila se odluke koju je donela.

"Bilo je veoma teško organizovati kuvanje i ostati fokusiran na završetak četvrtog razreda srednje škole, ali sam uspela da sa svojom generacijom upišem fakultet. Ipak, brinula sam se za bilo kakvu kontrolu krvne slike. Zbog straha koje sam osećala , potražila sam stručnu pomoć. Naučila sam kako da se izborim sa strahom od ponovnog obolevanja, da ne postanem hipohondar i da se fokusiram na pozitivne okolnosti u svom životu", priseća se Tatjana.
Majka velika podrška

Majka joj je bila najveća podrška jer je i u najtežim trenucima umela da ponavlja mirnim glasom i sa uverenjem da će sve biti u redu.

"I njoj je bilo jako teško. Nas četvoro,mama,starija sestra i moja sestra bliznakinja,ujedinile smo ženske snage. Imala sam 13 godina kada smo se suočili sa velikim gubitkom.Tatina iznenadna smrt od srčanog udara bila je strašna za nas , ali ta tuga nas je ojačala i naučila da se borimo. Tako da u svojoj bolesti nisam mislila da je gotovo i uvek sam verovala u svoje izlečenje. Samo sam želela da živim!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: