Raketa Spejs Iks ostala bez goriva - uskoro pada na Mesec: "Tražićemo krater"

Deo rakete Spejs Iks trebalo bi da padne na Mesec početkom marta, prema proračunima naučnika američke svemirske agencije NASA.

Izvor: 24sata.hr

Petak, 28.01.2022.

12:16

Raketa Spejs Iks ostala bez goriva - uskoro pada na Mesec:
Foto: Profimedia

Naučnici pomno prate putanju druge faze Falkona 9, rekao je predstavnik NASA-e u četvrtak. Raketa je prvobitno poletela sa Kejp Kanaverala 2015. godine noseći opservatoriju "Deep Space Climate", satelit za posmatranje.

Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

Ako ostaje na svojoj trenutnoj putanji pala bi na tamnu stranu Meseca 4. marta, rekla je NASA.

"SpaceX", privatna kompanija u vlasništvu milijardera Ilona Maska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

NASA je rekla da neće moći da posmatra udar rakete teške četiri tone iz svog "Lunar Reconnaissance" Orbitera, ali će naučnici pratiti da li će i kako sudar uticati na Mesec i da li može da se vidi krater nakon pada.

Traženje kratera biće veliki izazov i može da potraje danima ili mesecima, rekao je predstavnik, uprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekat s poznatom masom i brzinom (putovaće brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi da pomogne u unapređenju naučnog proučavanja Meseca.

Svemirske letelice već su se namerno rušile na Mesec u naučne svrhe, kao što je to bilo tokom misija Apollo za testiranje seizmometara.

Astronom Bil Grej, tvorac računarskog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao novi smer udara u Mesec.

On misli da svemirski otpad uvek treba usmeriti prema Mesecu kada je to moguće.

"Ako udari u Mesec, onda zapravo nešto naučimo iz toga", rekao je Grej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: