Poljaci imaju rešenje za smog: "Smanjuje zagađenje u krugu od 3 kilometra, za 15 do 30 odsto"

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi top koji koristi zvučne talase da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji vazduh.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

14:07

Poljaci imaju rešenje za smog:
Foto: Profimedia

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velike obrnute kupe koja svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk. Cilj je da se zvukom otera smog iz Kalvarije Zebžidovske koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje zagađuju vazduh.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Vazduh u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi pa u najgorim delovima godine višestruko prelazi granice koje postavlja EU.

Naučnici tvrde da top stvaranjem zvučnih talasa doprinosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom vazduhu.

"Koristimo vertikalni udarni talas koji nastaje izgaranjem acetilena i vazduha", rekao je Dominik Gribos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od izumitelja topa.

"Talas odbacuje zagađeni vazduh na veću visinu", rekao je za AFP. Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

"Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva-tri kilometra od topa", rekao je Gribos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Stanovnici podržavaju testiranje

Istraživači pokušavaju da odrede potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vreme potrebno za čitav postupak.

Cena je procenjena na 1000–1500 zlota po satu korišćenja. Gribos je rekao kako se nada da bi izum mogao da ima komercijalnu primenu, posebno u Poljskoj. Stanovnici Kalvarije Zebžidovske uglavnom podržavaju ovu ideju, uprkos zvuku.

"Ovde je smog veoma gust. Ne možemo da provetravamo stanove zbog smrada. Stoga ako može da pomogne, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk – to je kao vatromet", rekla je Jolanta Valkovic, 43-godišnja računovođa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: