Kinezi ponovo uveli analno testiranje na kovid

Dve nedelje uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, grad je u strogom karantinu, a kineske vlasti ponovo uvode analno testiranje na kovid 19 umesto globalno prihvaćenog brisa nosa ili grla, što je izazvalo veliku kontroverzu.

Izvor: index.hr

Subota, 22.01.2022.

13:06

Kinezi ponovo uveli analno testiranje na kovid
Foto:Shutterstock/Horth Rasur

Prvi slučaj omikrona zabeležen je u Pekingu 15. januara, nakon čega je usledilo još deset, što je navelo gradske zvaničnike da uvedu stroge mere blokade.

Pekinške vesti javile su da je 27 stanara zgrade u kojoj živi žena sa prvim slučajem omikrona podvrgnuto analnom testiranju, za koje Kinezi veruju da je efikasnije.

Štapić se gura pet centimetara u rektum i rotira

Analni test se izvodi tako što se štapić dužine pet centimetara sa sterilizovanom vatom ubacuje u rektum, nakon čega se rotira, ekstrahuje i šalje na analizu.

Kineski stručnjaci su još u martu prošle godine zagovarali ovako invazivan i neprijatan način testiranja jer tvrde da se tragovi kovida duže mogu otkriti u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu.

I dok nema vesti o tome kako kinesko stanovništvo prihvata ovu vrstu testiranja, druge zemlje su se otvoreno pobunile, zabrinute za dostojanstvo i mentalno zdravlje svojih građana koji se nađu u Kini.

Japan je već zatražio od Kine da prestane da uzima analne briseve jer to kod nekih putnika izaziva "psihički nemir".

Kinezi su ponudili alternativu putnicima

Kineski lekar Lu Hongdžou rekao je državnim medijima da putnici imaju alternativu da donesu sopstvene uzorke stolice odgovarajućim službama na aerodromu. Nije opravdano da bi se sprečilo falsifikovanje tuđih uzoraka.

Kao i na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Tokiju, ni na OI u Pekingu neće biti gledalaca, barem ne u prvobitnom broju. Kineske vlasti su odustale od javne prodaje karata i najavile da će pristup biti dozvoljen samo "odabranim" gledaocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: