Minimalna kazna: 3 godine i 2 meseca zatvora za izazivanje nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić

Tužilac je napomenuo da uvažava činjenicu da je optuženi priznao krivicu, da se kaje i da je koliko-toliko resocijalizovan.

Izvor: DW

Četvrtak, 20.01.2022.

11:43

Minimalna kazna: 3 godine i 2 meseca zatvora za izazivanje nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić
Foto:Printscreen/Prva televizija

Turčinu Alsinu Leventu, koji je pre skoro tri godine izazvao saobraćajnu nesreću nedaleko od Bilefelda u kojoj su tragično život izgubili kralj narodne muzike Šaban Šaulić i njegov klavijatursita Mirsad Kerić, izrečena je osuđujuća kazna.

Kako navodi Dojče vele, tužilaštvo je za Leventa tražilo kaznu zatvora od 3 godine i 2 meseca, i da se optuženom, nakon isteka kazne, ne vrati vozačka dozvola, što je sudija i usvojio.

Kazna za date okolnosti je mogla biti do 5 godina zatvora, ali je tužilac napomenuo da uvažava činjenicu da je optuženi priznao krivicu, da se kaje i da je koliko-toliko resocijalizovan.

Sudeći po komentarima, ljudi su iznervirani i besni zbog toga što je Alsin za bahatu vožnju kojom je izazvao smrtne posledice dobio tako malu kaznu.

Detalji sa suđenja

Detalje iz sudnice je prenosio Dojče vele: upravo saslušan optuženi Levent A. Na pitanja tužioca uglavnom je odgovarao njegov advokat.

Sam optuženi je često odgovarao da se ne seća okolnosti nesreće ili da "ne zna". Advokat porodice Šaulić je protestovao i tražio da optuženi direktno odgovara na pitanja.

Advokat optuženog rekao je da njegov štićenik neće odgovarati na ta pitanja. Državno tužilaštvo izrazilo je sumnju u spremnost optuženog da kompletno razjasni okolnosti tragedije.

Sudski veštak je naveo da se sudar dogodio na auto-putu A2 kod Gitersloa u delu gde je gradilište i smanjena je brzina na ispod 80 km/h – auto u kojem je bio optuženi išao brzinom od 156 do 193 km/h, a onaj u kojem su bili Šaulić, Kerić i treća osoba 72–92km/h, a da su Šaulić i Kerić bili vezani pojasom, dok za treću osobu ne zna.

Svetla na automobilu su bila uključena.

Tužilac je izneo da je optuženi veče pre vožnje pio alkohol, u krvi utvrđeno 0,8 promila, a 2–3 dana pre nesreće pušio je džoint, što je takođe utvrđeno analizom THC.

Kazna za te okolnosti može biti do 5 godina zatvora, kaže tužilac i napominje da uvažava činjenicu da je optuženi priznao krivicu, da se kaje i da je koliko-toliko resocijalizovan.

Tužilaštvo traži kaznu zatvora od 3 godine i 2 meseca, i da se optuženom, nakon isteka kazne, ne vrati vozačka dozvola.

Advokat porodice Šaulić traži kaznu od 4 godine zatvora – "maksimalnu moguću kaznu". Ne bi, kaže, samo trebalo kazniti Leventa A, već bi to trebalo da bude poruka da se auto ubuduće "ne koristi kao oružje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: