Skrileksova muzika tera komarce - tvrde naučnici VIDEO

Naučnici u Maleziji objavili su studiju koja sugeriše da pesma popularnog DJ Skrileksa "Scary Monsters and Nice Sprites" može da utiče na ponašanje komaraca.

Izvor: index.hr

Utorak, 18.01.2022.

08:58

Skrileksova muzika tera komarce - tvrde naučnici VIDEO
Foto: Profimedia

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Acta Tropica, čini se da komarci sišu manje krvi i suzdržavaju se od parenja kada ide ova pesma.

Naučnici su tokom eksperimenta posmatrali komarce Aedes aegypti, također poznate i kao komarci žute groznice.

Roj ženki komaraca, koje su 12 sati bile bez obroka, stavljen je u kavez s hrčkom.

"U okruženju isključene muzike komarci su se spustili na hrčka nakon otprilike 30 sekundi. Kad je Skrileksova pesma puštena, komarci su kasnije počeli da se spuštaju prema hrčku", rekli su naučnici.

Dodali su i da su se komarci u takvom okruženju manje parili.

"Pretpostavka je da su agresivne, bučne vibracije pesme mogle da zbune komarce, koji moraju da sinhronizuju udarce krila kako bi privukli partnera", objasnili su.

Istraživači veruju da bi ovo otkriće moglo da pomogne u razvijanju novih metoda za zaštitu protiv komaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: