Otkriveno od čega je preminuo muzičar grupe "Rokeri s Moravu"

Nekadašnji član poznatog sastava "Rokeri s Moravu" Branislav Anđelović Bane preminuo je u sredu, u 76. godini života, a njegova ćerka Dijana otkrila je da je Bane bio zaražen koronavirusom.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

09:15

Default images

"Danas rano ujutru smo izgubili mog oca Baneta, muzičku legendu Balkana“, napisala je na Fejsbuku njegova ćerka.

"On je imao operaciju kuka, međutim, zarazio se koronom, a komplikacije su veoma brzo dovele do smrti. Bane će biti u sećanju miliona obožavalaca, kroz nekoliko generacija, koje su sve uživale u skečevima Rokera s Moravu i rok-folk parodija po kojima su bili dobro poznati", objasnila je Dijana. Napisala je i:

"Tata, nadam se da počivaš u miru i da si na boljem mestu".

Branislav Anđelković Ćora, kako su ga mnogi zvali, bio je najsmešniji među članovima sastava "Rokeri s Moravu", koga su na sceni svi zadirkivali jer je, navodno, stidljiv. Bio je izvrstan imitator. Kada su u Beogradu počeli da niču vokalno-instrumentalni sastavi, bio je član "Plamenih pet", da bi nakon toga otišao u London, gde se takođe bavio muzikom, džezom i bluzom. I te kako je bio zaslužan za originalne aranžmane "Rokera s Moravu", koji su se na jugoslovenskoj muzičkoj sceni pojavili 1977. sa singlom "Stojadinka ovce šiša". Bane je bio i šef grupe "Zlatno doba", koja je pratila "Rokere" na koncertima i pločama, a u kojoj je jedno vreme svirao i Željko Mitrović.

Zahvaljujući britkim tekstovima, sjajnim aranžmanima i odličnim vokalno-scenskim nastupima, uvek sa šajkačom na glavi, stekli su kultnu popularnost koju niko nikada nije uspeo da dostigne.

Bane je "Rokere" napustio posle 11 godina, u julu 1988, a njegovim odlaskom grupa je mnogo izgubila na kvalitetu zvuka i aranžmana. Iza sebe je ostavio suprugu Mirjanu i ćerke Sendi, Mimicu i Dijanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: