Plastika od sperme lososa rešenje za prirodu, smatraju naučnici

Kineski naučnici su osmislili alternativu plastici koristeći veoma neobičan izvor - spermu lososa.

Izvor: Telegram.hr

Ponedeljak, 06.12.2021.

19:21

Plastika od sperme lososa rešenje za prirodu, smatraju naučnici
Foto:EPA/ RUNGROJ YONGRIT

Materijal sličan plastici nastao je kada su dva kratka lanca DNK lososa kombinovana sa hemikalijom dobijenom iz biljnog ulja, što je rezultiralo supstancom nalik hidrogelu. Detalji istraživanja objavljeni su u "Journal of the American Chemical Society".

Nakon sušenja zamrzavanjem, da bi se uklonila vlaga, hidrogel se može oblikovati u različite oblike.

Gizmodo piše da su naučnici napravili šolju i plastični DNK model koristeći proces koji nazivaju zavarivanjem vode. U poređenju sa tradicionalnom polistirenskom plastikom, nova bioplastika zahteva 97 odsto manje emisije ugljenika za proizvodnju, piše Vice.

Još uvek se vodi debata

Plastika na bazi ulja koristi tone toplote i toksičnih supstanci da ih proizvede, a potrebne su stotine godina da se razgrade. Iako se prodaju kao reciklažni, većina plastičnih predmeta završi spaljena ili bačena na deponije, piše EuroNews Green.

Enzimi koji razgrađuju DNK mogu se dodati da bi se reciklirala nova plastika. Ako nema dostupnih enzima, jednostavno potapanje supstance dobijene od sperme lososa u vodu pretvoriće predmet u hidrogel, piše Gizmodo.

Dakle, piti čaj od takve plastike nije najbolja ideja.

Međutim, naučnici insistiraju da je to najizdržljiviji materijal u poređenju sa drugom poznatom plastikom.

Ostala biorazgradiva plastika od algi, kukuruznog skroba ili piljevine ostavlja mali ugljenični otisak tokom životnog veka u poređenju sa konvencionalnom plastikom na bazi ulja.

Ali stvaranje ovih materijala zahteva energiju koju obezbeđuju fosilna goriva. Zbog toga se vodi intenzivna debata o tome da li su ove vrste plastike zaista ekološki prihvatljive.

6,3 milijarde tona plastičnog otpada

Foto:EPA/ Bienvenido Velasco
Proizvođači bioplastike takođe mogu pogrešno da predstavljaju šta njihova plastika sadrži.

Nakon analize 37 proizvoda označenih kao bioplastika, otkriveno je da je 19 napravljeno od nafte i bio-mešavina, prema studiji koju je sprovela istraživačka firma GNS ​​Science sa sedištem na Novom Zelandu.

Pošto je bioplastika sperme lososa napravljena od lanaca DNK, ova vrsta plastike se može dobiti korišćenjem različitih izvora DNK, kao što su biljke ili bakterije, navodi EuroNews Green.

Na planeti ima oko 6,3 milijarde tona plastičnog otpada, uprkos ograničenjima u pogledu vodootpornosti, naučnici se nadaju da bi plastika proizvedena od sperme lososa mogla pomoći u smanjenju plastičnog otpada ako uđe na tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: