Da li u stanu treba zabraniti držanje više od jednog ljubimca? VIDEO/ANKETA

Zimus je u Požarevcu izglasana odluka da se u stanu zabrani sežanje više od jednog ljubimca, a sada se diže još veća bura kada je počela da se primenjuje, pa inspektori kucaju ljudima na vrata i popisuju "prekobrojne" ljubimce.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

10:50

Da li u stanu treba zabraniti držanje više od jednog ljubimca? VIDEO/ANKETA
Foto: Printskrin/TV Prva

Hoće li njihove gazde da ih izbacuju na ulicu ili vode na uspavljivanje ako ne uspeju nikome da ih poklone? Da li ovakva zabrana treba da važi i u ostatku Srbije?

"Odluka o držanju kućnih ljubimaca doneta je krajem prošle godine", rekao je Bojan Dimić, član Gradskog veća Požarevca i dodao da su dosad imali tri intervencije, koje su bile vezane za nelegalne odgajivačnice pasa.

Ipak, kako on kaže nijedan građanin neće biti sankcionisan, niti će morati da izbaci svog ljubimca na ulicu.

"Nijedan građanin koji ima jednog ili dva ljubimca (papagaja, psa, šta već) neće biti sankcionisan. Nećemo tražiti od njega da izbaci psa na ulicu sve dok nemamo pritužbe ostalih građana da se psi drže na neadekvatan način i da ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi", rekao je Dimić i dodao: "Nijedan pas neće biti izbačen na ulicu."

Iz udruženja "Požarevačke šapice" upućuju na problematiku ove teme i kažu da u martu ove godine bilo predlog da se u stanovima zabrani uopšte držanje kućnih ljubimaca, čak i tog jednog.

Međutim, šta se dešava u praksi ukoliko se profesionalni upravnici zgrada obrate Komunalnoj policiji grada Požarevca? Da li oni mogu da zatraže od stanara da izbace jednu ili više životinja?

Bojan Dimić kaže da oni ne mogu da uđu na privatni posed.

"Ni Komunalna policija ni Komunalna inspekcija ne ulaze na privatni posed bez saglasnosti vlasnika poseda i bez njihove dozvole. Ako policija dođe na teren i u zajedničkim prostorijama se ne oseća nikakav neprijatan miris, nema buke, oni apsolutno nemaju razloga da reaguju", kaže on.

Veterinar Vladimir Terzin kaže da je odluka grada Požarevca o držanju više od jednog ljubimca protivustavna.

"Ovakva odluka je nezakonita. Nemate pravo da odlučujete šta će ko da radi u svojoj privatnoj svojini, kaže on. Kako Terzin ističe, od 2009. godine postoji zakon o dobrobiti životinja i u slučaju da veterinarski inspektor odluči da je dobrobit kućnog ljubimca ugrožena, može da naloži oduzimanje životinja. U suprotnom, nema govora o bilo čemu drugom.

"Ne može niko da vam zabrani da u svom stanu uradite bilo šta", zaključuje, ali i dodaje da je sasvim druga stvar ukoliko su ljubimci glasni i remete javni red i mir.

U tom slučaju, komšije mogu da prijave komšije, a inspekcija da napiše novčanu kaznu.

Ovom prilikom se Terzin osvrnuo i na eutanaziju i rekao da je ona kao i ova odluka o zabrani držanja više od jednog ljubimca zabranjena.

"Eutanazija potpuno zdrave životinje je potpuno zabranjena zakonom. Ako neko dovede psa u ordinaciju i zatraži da se pas uspava i ako se to uradi- i jedan i drugi (i vlasnik i veterinar) spadaju u krivični zakon", zaključuje on.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: