Đani Versaće: Došla je u najlepšoj haljini, sa porcelanskim licem, mlada i lepa, došla je po dušu

Rođen je kao Đovani. Njegovo ime na italijanskom znači "mlad". Iako je postao poznat i ostao upamćen kao Đani Versaće, on i jeste, zauvek ostao mlad.

Izvor: Jelena Jankoviæ

Četvrtak, 02.12.2021.

17:34

Đani Versaće: Došla je u najlepšoj haljini, sa porcelanskim licem, mlada i lepa, došla je po dušu
Foto:EPA/Giuseppe_Farinacci

Oblikovanje ličnosti hipertalentovanog Italijana kreirano je nizom događaja u detinjstvu. Isprva bajkovitim predelima divlje prirode Kalabrije. Zatim konzerviranim monumentalnim građevinama u grčko-rimskom stilu, kojima je trčkarao kao dečak. Na kraju strašnom tragedijom, koja nije dozvolila da detinjstvo pamti kao bezbrižno.

Demon tanatosa ga je susreo na vašaru, imao je tek šest godina. Sa roditeljima, starijim bratom Santom i sestrom Fortunatom zvanom Tina uživao je u dozi kiča, šarenila i ručno pravljenih slatkiša. Kako je Donatela, koja tada nije bila ni rođena, ispričala kasnije, deca su žarko želela da se provozaju na ringišpilu. I ta vožnja će svima promeniti živote. Tina je ispala iz sedišta i raskrvarila koleno. U maloj ambulanti, u Ređo Kalabriji, neiskusni doktor nije prepoznao sepsu i mala Tina nije dobila antitetanusnu injekciju. Izdahnula je za manje od 24 sata. Bila je u svečanoj, vašarskoj haljinici kada je napustila ovaj svet.

To su tragične, strašne, groteskne slike urezane u malu osetljivu dušu šestogodišnjaka.

Izbegavao je vršnjake i uobičajene igre. Frančeska, njegova sposobna majka, bila je vlasnica krojačke radionice. Imala je 12 zaposlenih šnajderki koje su vredno radile, a mali Đani upijao svaki njihov pokret. Omađijan krojevima, teksturama, bojama, postajao je ekspert da lucidne, za to vreme, revolucionarne ideje sprovodi u delo.

Sa 26 godina je napustio udobnost južnjačkog doma, mirisa "brioša" u zoru i šuma mora. Stigao je u pomalo siv, veliki, hladan i zastrašujući Milano. Lovcima na talente Đani nije mogao da promakne. Ekscentričnost i erupcija znanja koji su izbijali iz mladog Versaćea, omađijali bi svakog koga bi upoznao. Angažovali su ga za tada, popularni brend "Kalahan", a zatim i "Dženi". Godinu dana kasnije postaje zaslužan za pokretanje brenda "Biblos", a već tada je svako u introvertiranom modnom establišmentu znao ko je Versače.

Šest godina je bilo potrebno da u najprestižnijoj evropskoj ulici sa modnim brendovima Vija Dela Spiga zasija izlog sa njegovim potpisom. Uspeh je bio vrtoglav.

Doveo je umetnost u modnu industriju, koju je većina smatrala nečim „van dodira sa uličnom kulturom“. Standardizovao je materijale poput aluminijumske mreže ili lasersku tehnologiju za spajanje kože i gume. Postao je poznat po upotrebi smelih printova, živih boja i seksi krojeva. Poznavao je anatomiju bolje i od studenata medicine. Učinio je žensko telo lepim, žene su ga zbog toga obožavale.

Jozefova legenda i "Ta haljina"

Foto:EPA/ Pino_Farinacci
I milanska "Teatro dela Skala" mu se poklonila. Obukao je balerine za Štrausovo "Jozefovu legendu" i na velika vrata ušao među evropsku klasu nedodirljivih. Pre svega umetnik, egzaltirano je kreirao za pozornicu. Raskoš teških drapera, smelost boja, predimenzioniranost... "Pozorište me oslobađa"- često je govorio.

Godine 1981. je kreirao svoj prvi parfem. Stručnjaci za mirise kažu, neprikosnoveni splet najrazličitijih nota koje su delovale potpuno opijajuće. I danas zagriženi kolekcionari trguju sačuvanim mililitrima po internet-platformama. Onda se komercijalizovao. Kroz "Versus" se prilagodio ne tako finansijski stabilnoj i zreloj publici.

Imperija je rasla.

Oblačio je najpoznatije savremenike. Njegove kreacije su nosili Majkl Džekson, princeza Dajana, Pol Makartni. Za Elizabet Harli je bilo dovoljno samo da je Đani obuče za premijeru filma "Četiri venčanja i sahrana" 1994. godine i da postane zvezda.

Čuvena urednica "Voga" Ana Vintur izjavila je za "Njujork tajms" da je Versaće "bio prvi koji je shvatio vrednost slavne ličnosti u prvom redu, vrednost supermodela i postavio modu na međunarodnu medijsku platformu".

Sudnji dan ili početak kraja

Foto:EPA/ JOHN WATSON RILEY
Đani Versaće je 1992. godine kupio stambenu zgradu koja je pretvorena u trospratnu vilu za 2,95 miliona dolara. Ali to nije bilo dovoljno za Đanija, pošto je zatim kupio i srušio hotel u susedstvu za 3,7 miliona dolara da bi napravio prostor za ekstravagantni bazen, baštu i južno krilo kuće. Bile su potrebne tri godine i 32 miliona dolara da stvori svoju raskošnu viziju savršenstva.
Dom je uključivao blistavu pećinu od šljunčanog mozaika u trpezariji, ogledala iz venecijanske palate u dnevnoj sobi, murale po narudžbini na zidovima i plafonima i statue oko bazena iz francuskog zamka. Kupatila su krasile zlatne pločice (ne mislim na boju), i sanitarije presvučene 24-karatnim zlatom. Bazen dug 54 metra bio je inspirisan njegovom kolekcijom "Marine Vanuras". Masivni mozaik Meduze, napravljen u Versačeovom rodnom gradu, Ređo Kalabriji, zatim je dekonstruisan i poslat u Majami Bič u delovima, gde je ponovo sastavljen.

Svoju najveću ljubav Antonija D'Amika upoznao je u milanskoj "Skali" 1982. godine. Bez skandala i daleko od kamera, opstali su, uprkos pritiscima i izazovima, sve do ubistva modnog dizajnera 1997. godine

Između 1994. i 1995. godine Đani Versače se povukao iz javnosti. Iako je taj njegov postupak bio neočekivan, Donatela je tek 2006. godine priznala da je njen brat u stvari bio teško bolestan. "Đani je bio siguran da će umreti. Bio je bolestan od raka u uvu. Bilo je nemoguće uraditi operaciju zbog položaja tumora." Kako je dalje govorila, već je bio slab i premršav. Izbegavao je medije i stalno ponavljao da mu je "uvo preveliko".

Jutro 15. jula 1997. godine u Saut Biču na Floridi tragičan je dan i za porodicu Versače, ali i sve poštovaoce mode. Nešto pre devet ujutru, Đani je izašao da kupi časopise sa detaljima o nedavnim modnim revijama u Parizu dok se Antonio spremao da igra tenis. U trenutku kada je Đani otišao, D’Amiko je navodno čuo dva pucnja izvan vile.
Izjurio je napolje i zatekao ga je kako leži licem nadole na prednjim stepenicama. U intervjuu za magazin "Pipl", Antonio se prisetio trenutka kada je pronašao Đanija, rekavši da je "Pokušao da vrišti, ali nijedan zvuk nije izašao iz usta".
Edvard Kunen je ispalio dva metka u potiljak svetski poznatog modnog kreatora. Sreli su se samo jednom pre toga. Sedam godina pre ubistva u noćnom klubu. Psihotični ubica je bio strpljiv. Na kraju je prekinuo jedan život, jednu ljubav, jednu karijeru... I nikada nije zaista rekao zbog čega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: