Mobilni telefon za pse koji ostaju sami kod kuće VIDEO

U interakciji sa mekanom gumenom loptom, psi mogu da pokrenu video poziv na laptopu

Izvor: Tportal

Petak, 19.11.2021.

15:30

Mobilni telefon za pse koji ostaju sami kod kuće VIDEO
Foto: Shutterstock/Petr Merkurev

Psi su do sada otkrili mnogo načina da komuniciraju s ljudima, a istraživači su tome pokušali da dodaju visokotehnološko rešenje, namenjeno četvoronožnim prijateljima koji često ostaju sami kod kuće.

Naime, izumeli su igračku koja omogućava da psi pozovu vlasnike. Reč je o mekanoj gumenoj lopti, nazvanoj DogPhone, koja kad se pokrene odašilje signal laptopu, na kojem se potom pokreće video poziv zajedno sa zvukom telefonskog zvona.

Vlasnica ili vlasnik mogu da odaberu da li će prihvatiti poziv i kad će da ga prekinu, a mogu i da nazovu svog ljubimca, iako pas treba da pomeri loptu kako bi se javio. Dr Ilina Hirskaj Daglas sa Univerziteta u Glazgovu, koja je predvodila istraživanje u kojem su učestvovali i istraživači sa Univerziteta Alto (Finska), uverena je da je moguće osmisliti i napraviti tehnologiju za pse koja bi im nudila više mogućnosti za proaktivno delovanje, uključujući i telefonske pozive drugim psima.

DogPhone
je osmišljen za njenog devetogodišnjeg labradora Zeka, koji je učestvovao u 16-dnevnom testiranju. Čini se kako nije baš uvek znao šta radi, iako su mu pet puta pokazali kako sistem funkcioniše

Zek je ostajao kod kuće osam sati dnevno za vreme trajanja istraživanja. Istraživači su zaključili da je pozive obavljao slučajno, iako upozoravaju da se to može tako činiti iz ljudske perspektive, piše Guardian.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Proceedings of the Association for Computing Machinery on Computer-Human interaction.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: